Da li je buldog pas za vas?

Uprkos crtanim sličicama koje ih prikazuju kao besne pse, današnji Buldozi su odgajani da budu nežni i ljubazni. Oni su zaista odlučni i hrabri, i nisu neko ko započinje „tuču“. Oni su dostojanstvi, razigrani i prijateljski nastrojeni, ali mogu biti malo tvrdoglavi i previše zaštitnički nastrojeni prema porodici. Buldog voli ljude. Oni traže vlasnike koji će im posvetiti pažnju i uživanje, i nekog ko će im dozvoliti da spavaju sa glavom u njihovom krilu.

Buldog ima mišićavo telo zbog kojeg ima specifičan hod. Zato što mu se noge nalaze na uglovima tela, njegovo kretanje više podseća na geganje nego na pravi hod. Zbog svojih ramena koja su mnogo šira od njihovih zadnjih krajeva, ženkama Buldoga je veoma teško da okuce mladunčiće bez nečije pomoći. Većina imaju carske rezove kako bi rešile ovaj problem, tako da je odgajanje Buldoga skup posao.

Druželjubim i fin, i sa reputacijom odličnog psa čuvara zbog svoje hrabrosti, Buldog je pun ljubavi ali ne i nasilan pas. Buldog je prijateljski nastrojen i ležeran pas koji se slaže sa svima. On možda sporo uči, ali kada nešto nauči onda to nikada ne zaboravlja. Buldozi uglavnom ne laju. Obično samo njihova pojava je dovoljna da uplaši uljeze.

 

buldoog

 

Njihov temperament je pod uticajem niza faktora, među kojima su nasleđe,obuka i socijalzacija. Štenci sa dobrim temperamentom su radoznali i razigrani, spremni da se druže sa njima i vole da ih oni drže u rukama. Ukoliko izaberete štene koje je malo „skrenulo sa puta“, on će vam često praviti probleme i redovno će se kriti u uglovima prostorija. Uvek upoznate jednog od roditelja pre nego što uzmete Buldoga, po mogućstvu majku, kako bi bili sigurni da vaše buduće štene ima dobar temeperament.

Njegov ljubazan temperament čini većinu Buldoga odličnim pratiocem za decu, čak i onu mlađu. Buldog je spreman da istrpi mnogo stvari od deteta, iako to ne mora da uradi, i on će jednostavno okrenuti leđa ukoliko se umorio ili je bio „mučen“ od strane deteta.

Uvek učite decu kako da priđu i dodirnu psa, i uvek nadgledajte sve interakcije između pasa i male dece kako bi sprečili eventualne negativne posledice na obe strane. Naučite svoje dete da nikada ne dira psa dok on spava ili jede. Niti jedan pas, bez obzira koliko prijateljski nastrojen, ne bi trebalo ostaviti samog sa detetom bez nadzora.

Bitne informacije
Visina: 30 do 40 centimetara
Težina: 22 do 25 kilograma
Životni vek: 8 do 12 godina

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *