Bugarska: Ekološki automati za ishranu psa, pročitajte po kom principu rade

Na tri mesta u Bugarskoj postavljeni su automati za prazne plastične boce, a ujedno se iz njeh mogu hraniti i napojiti psi. Ovo je zajednička inicijativa opštine i Agencije za hranu, a cilj joj da se građani podstaku da odvojeno prikupljanje otpada.

Prvi “Kučemati” se nalaze u blizini ograđenih prostora za istrčavanje pasa kod Panteona na Morskoj gradini u parkovima “Izgrev” i “Slaveikov”.

Naime, u jednom delu Kučemata postavljena je mašina iz koje vlasnik svom psu može da sipa vodu iz plastične flaše. Kada se stavi prazna flaša u posebnu rupa, mehanizam za okidanje oslobađa drugu pregradu iz koje po potrebi izalzi vosa ili hrana za psa, prenosi sajtu opštine Burgas.

kuca bugarska

“Ako je projekat održiv, ovi “Kučemati” će se staviti na još nekoliko mesta. Uz to želimo da stvorimo navike građana koliko je bitno očuvanje životne sredine i dobrobiti, posebno kod dece,” rekao je gradonačelnik Dimitar Nikolov.

Ovaj automat je napravljen po uzoru na velike evropske gradove gde su kučemati normalna pojava, a mašina je veoma ekonomična, jer se napaja solarnom baterijom.

Inače, ovo je još jedna inicijativa da olakša vlasnicima kućnih ljubimaca u Burgasu, nakon što je u gradu napravljen poseban prostor za šetnju i igru, a na ključnim lokacijama su postavljene kante za odlaganje otpada pasa i kompletni sa kesama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *