Broj obroka u zavisnosti od starosti psa

Vodite računa o zdravlju vašeg psa i saznajte kakva je to pravilna ishrana pasa.

Mnogo je zabluda o ishrani pasa. Najčešće su: psi zahtevaju isključivo mesnatu hranu, kosti, povrće im ne treba davati jer je štetno za njih, dok je mleko neophodno u svakom obroku. Ovakve zablude potvrđuju da ima ljudi i vlasnika pasa koji nedovoljno znaju i koji vode malo računa o svojim ljubimcima.

Osnovno je da obroci sadrže sve potrebne sastojke u dovoljnim količinama, da ne budu preterano hladni, začinjeni ili podgrejani. Kompletan obrok podrazumeva energetsku, proteinsku, mineralnu i vitaminsku hranu.

Omiljeni obrok psa najčešće sadrži prokuvano kukuruzno brašno, pirinač i žitarice. Ovakav obrok u potpunosti zadovoljava energetske potrebe psa.

Ako menjate režim ishrane, uradite to postepeno – Bilo kakva promena u ishrani bi se trebala primeniti postepeno kroz period od jedne nedelje. Ovo omogućava da se apetit, digestija i metabolizam mogu pravilno adaptirati. Takođe, kroz ovaj period, crevna mikroflora ima dovoljno vremena da se obnovi i prilagodi novom tipu hrane.

Kao zamena za sveže meso, mleko i mlečne prerađevine, koji su najvažniji ali ujedni i najskuplji izvori proteinske hrane, može da posluži mesno i riblje brašno, razne životinjske iznutrice i proteinska hrana biljnog porekla – klice žitarica, soja i kikiriki.

Održavajte ritam ishrane – Vaš pas će biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vreme i na istom mestu. Broj obroka zavisi od fiziološkog stanja psa što je potrebno pratiti.

Pravilno odabrane kosti su izvor potrebnih mineralnih sastojaka, naročito kalcijuma. Psu ne treba davati mlade i oštre pileće kosti koje se lako rascepljuju i dovode do povreda. Važni mineralni sastojci su kuhiljska so i koštano brašno, koji u odgovarajućim količinama treba da budu sadržani u svakom obroku psa u razvoju.

Obezbedite mnogo vode za piće – Sveža i čista voda bi trebala uvek biti na raspolaganju psu. Prosečne dnevne potrebe organizma psa su 60 ml po kilogramu telesne mase. Ova količina je nešto veća za štenad, kuje u laktaciji, kao i za vreme toplih dana.

Sveže zeleno povrće, posebno šargarepa, vitaminska je hrana. Zimi, u nedostatku svežeg povrća psu se može davati riblje ulje, kvasac i klice raznih žitarica.

Obezbedite neophodnu higijenu – Otvorene konzerve treba čuvati na suvom i hladnom mestu. Ovo važi i za svu svežu ili odmrznutu hranu. U slučaju suve komercijalne hrane, džak je potrebno zatvoriti i čuvati na suvom. Ukoliko pas ne dovrši svoj obrok, ostatak se ne ostavlja za naredno hranjenje, a posuda se opere.

Vrlo je važno da obroci budu tečni, a prilikom pripreme hrane, kuvanje ili prženje treba da bude na blagoj vatri kako bi se sačuvali hranljivi sastojci. Zagorelu hranu psi nerado jedu.

Broj obroka u zavisnosti od starosti psa:

štenci 6 nedelja starosti: 5-6 obroka dnevno
štenci od 2 – 3 meseca: 4-5 obroka dnevno
štenci od 3 – 6 meseci: 3-4 obroka dnevno
štenci od 6 – 10 meseci: 3 obroka dnevno
odrasli psi: 1-2 obroka dnevno

Ne ustručavajte se konsultacija sa veterinarom – Svojim obrazovanjem, veterinar je stručan u pravilnoj ishrani kako obolelih tako i zdravih pasa. Konsultujte se sa veterinarom ukoliko pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini, isto tako i ukoliko pati od zatvora ili učestalih dijareja. Razgovarajte ukoliko primetite značajne promene u ponašanju koje prati navedene fiziološke promene, jer ovo mogu biti simptomi određenih obolenja koja zahtevaju stručan nadzor.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor