Britanski par klonirao mrtvog psa

Laura Žak i Ričard Remde, par iz Britanije, trenutno očekuju dolazak dva šteneta, nakon što su svog mrtvog ljubimca podvrgli postupku kloniranja.

Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Laura i njen partner Ričard iz Jorkšira su prve osobe u Velikoj Britaniji koje su iskoristile usluge biotehničke istraživačke fondacije Soam koja nudi uslugu kloniranja pasa za 100.000 dolara po štenetu.

Ljubimac ovog para, bokser Dilan, uginuo je u junu, a Laura ga je doživljavala kao svoje dete.

Soam, vodeća laboratorija u svetu za kloniranje, proizvela je više od 700 pasa za komercijalne mušterije.

Tehnika kloniranja podrazumeva implantaciju DNK u ćeliju psa kojoj je uklonjeno jezgro. Ćelija se potom stimuliše elektrošokovima koji izazivaju deobu, a potom se ta ćelija implantira u ženskog surogat psa.

Dvoje štenaca koji treba da dođu na svet u narednih nekoliko dana imaće identičnu DNK kao i Dilan i verovatno će fizički ličati na njega i imati neke njegove osobine.

Laura je čula za kloniranje pasa u jednoj dokumentarnoj emisiji u kojoj se vlasnici pasa takmičili kako bi kao nagradu mogli da dobiju besplatno kloniranje svojih ljubimaca.

Dejvid Kim, naučnik Soam laboratorije, izjavio je da je rođenje štenaca veoma uzbudljivo za sve članove ove fondacije, jer su uzorci neophodni za kloniranje uzeti od Dilana čak 12 dana nakon njegove smrti.

“Ovo je prvi slučaj da smo uzeli ćelije od psa koji je već neko vreme mrtav”, izjavio je Dejvid.

Trenutno ne postoje propisi o kloniranju kućnih ljubimaca, dok je kloniranje ljudskih bića protivzakonito.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *