Briselski grifon

Uprkos reputaciji nevaljalog pas, Briselski grifon je veoma šarmantan.

Prvobitno odgajan da lovi i ubija pacove, ovaj bivški belgijski ulučni pas je karakteristična i neobična rasa psa. Iako je mali, on nije ni malo bezazlen i naivan. Nežan i živahan, inteligencija i smisao za humor Briselskog grifona, čini ga uvek jednim korakom ispred ljudi. Bezobzira na sve, oni ga obožavaju.

Njegovo ravno lice, istaknuta brada i velike, široko postavljenje oči dovele su do mnogih poređenja sa Evoksima ili Vukiima, stvorenjima iz Ratova zvezda. Uprkos njihovoj malo veličini i umiljatom izgledu, ovi psi su iznenađujuće teški i atletski nadareni. Mnogi Briselski grifoni se talmiče u agilnosti, poslušnosti i drugim sportovima za pse.

 

Brussels-Griffon

 

Briselski grifoni se obično dobro slažu sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali mogu biti nervozni prema deci koja nepostupaju lepo sa njima. Oni su veoma privrženi i imaju tendenciju da se vežu za jednu osobu u porodici. Briselski grifoni posebno vole da se maze sa svojom omiljenom osobom.

Zato što su mali i aktivni, oni su dobar izbor za ljude koji žive i u stanovima i u kućama, iako je najbolje da im odmah naučite da ne laju na svaki šum koji čuju.

Ova jedinstvena rasa nije za svakoga. Briselskom grifonu je potreban vlasnik koji će ga ceniti i vlasnik koji više voli privrženog nego nezavisnog psa.  Briselski grifoni je kao dete koje nikada ne odraste. Naravno ova osobina ne važi za sve. Briselski grifoni zahvetaju vreme i posvećenost, ne samo zato što žele mnogo pažnje i vremena da provedu uz vas, već i zato što mogu da žive i do 14 ili 15 godina.

Bitne informacije
Visina: 16 do 20 centimetara
Težina: 2,2 do 6 kilograma
Životni vek: 10 do 15 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *