Bostnoski terijer

Bostnoski terijer je jedan od samo nekoliko pasa za koje se može reći da su nastali u Americi (Made in America).

Mali Američki džentlmen, kako su ga zvali u XIX veku, definitivno pas pun ljubavi, a ne borac, iako su mužjaci poznati da nekada iskažu svoje terijersko poreklo i to uglavnom kada osete da je njihova teritorija napadnuta od strane drugog pas.

Bostnoski terijeri su poznati kao veoma inteligentni – ponekad i previše. Njihova živa, nežna priroda čini ih veoma simpatičnim, iako ih ponekad njihova tvrdoglavost i višak energije dovode u nevolju kod svoj vlasnika. Svaka ljutnja zbog njihovog ponašanja brzo prođe kada vas pogledaju tim velikim, okruglim očima koje kao da vam govore „Volim te“.

 

boston

 

Bostnoski terijer ima širok ravan nos i lice bez bora. Kod njih donja vilica je u proporciji sa telom, ali gornja vilica im je kratka i daje im taj specifičan oblik lica.

Njegova mala veličina i živahna, privržena priroda čine ga odličnim porodičnim kućnim ljubimcem. On obožava decu i voli da zabavlja ljude svih uzrasta sa svojim ludorijama i ponašanjem. Bostnoski terijer je dovoljno mali da u toku igre neće oboriti malu decu, a opet dovoljno veliki da se sam neće povrediti. U principu, on se dobro slaže i sa drugim psima i mačkama, pogotovo ako je socijalizovan sa njim još od ranog doba.

Bostnoski terijer je posebno dobar pratilac za starije ljude i ljude koji žive u zgradama.

Bitne informacije
Visina: 35 do 43 centimetara
Težina: 4,5 do 11,5 kilograma
Životni vek: 10 do 14 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *