Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je bordoška doga pas za vas?

Poznat i kao Francuski mastig, Bordoška doga je impozantan čuvar i nepokolebljivi pratilac sa visokom inteligencijom.

Najpoznatiji član ove rase pasa je glumio sa Tom Henksom u filmu iz 1989.godine pod nazivom „Tarner i Huč“. Aktivna Bordoška doga zahteva puno treniga, vežbi i socijalizacije.

DDB kako je nadimak ovoj rasi (Dogue de Bordeaux – Bordoška doga), nastala je u francuskom regionu Bordoa pre 600 i više godina. Ova rasa je poznata po svojoj masivnoj glavi, neustrašivom temperamentu i snažnom telu.

 

Bordeaux puppy shutterstock_94525759

 

Krzno Bordoške doge je fino, kratko i meko. Boja varira od svetlo žućkasto-smeđe do tamno crvene, i pokriva debelu, opuštenu kožu.

Bordoška doga je privržen porodični pas, koji ima reputaciju ljupkog i umiljatog psa, ali ona takođe može biti tvrdoglava i arogantna. Strpljenje i konstantan trening je pod moranjem kada je u pitanju Bordoška doga, kao i što ranija obimna socijalizacija kako bi se prečila da se razvije agresija prema drugim životinjama i osobama koje ne poznaje.

Odana, samouverena i teritorijalna, Bordoška doga je vrhunski pas čuvar koji je u stanju da se takmiči u mnogim sportovima za pse kao što su poslušnost, praćenje i traganje i spašavanje.

Bitne informacije
Visina: 57 do 67 centimetara
Težina: 54 do 65 kilograma
Životni vek: 10 do 12 godina