Da li je border terijer pas za vas?

Njegov jednostavan braon omotač krije veselog i senzitivnog psa.

Border terijer je mali pas sa pogledom upozorenja, moćnim instinktom za lovom i kopanjem, tipičnim za terijere visokim nivoom energije i dobroćudonom ličnosti. On je inteligentan, odan, neustrašiv, ljubavan, odlučan, i pre sve svega nezgodan koliko to pas može biti!

Sa pravim vlasnikom Border terijeri su divni psi koji mnogo vole da se igraju i da pokazuju ljubav još više. Oni su idealno pogodni za aktivne porodice koje mogu da im posvete dosta vremena za vežbanje.

Border terijeru treba sigurno i ograđeno dvorište da ih čuva. S obzirom na eventualni nedostatak nadzora i dovoljno vremena koje bi proveli sami, oni će iskopati rupu ispod ili će se popeti preko ograde kako bi išli u istraživanje. Oni će pobeći kroz rupe u ogradi, kroz otvorenu kapiju i vrata, ili na bilo koji drugi način koji mogu pronaći. Uostalom, oni se uzgajaju kako bi mogli da preskoče ili zaobiđu svaku prepreku.

Njegova želja da juri plen je još jedan sastavni deo njegove ličnosti. On će istrčati pravo ispred automobila u potrazi za mačkom ili zecom. Veća je verovatnoću da će Border terijer pre uginuti u nesreći nego od starosti, tako da budite spremni da ga zaštitite od njega samog.

 

border_terijer

 

Takođe je važno da sprečite dosadu. Dosadan Border terijer – onaj koji je ostao sam duže vreme – postaje bučan i destruktivan. Ovo nije pas kojeg je pametno ostaviti u dvorištu samog ceo dan. Vi ćete verovatno doći kući i videti komšije postrojene ispred vašeg dvorišta koji su došli da se žale na celodnevno lajanje, ili će vas dvorište sačekati prepuno ruka od kopanja.

Kako bi vaš Border terijer i komšije bili srećni, i vaše dvorište ostalo bez rupa, posvetite vašem Border terijeru najmanje pola sata dnevno energičnog vežbanja. Pored toga što će se vaš pas na ovaj način zabaviti, vežba će mu pomoći da ostane u dobroj kondiciji jer ona mala rasa je sklona gojaznosti.

Kada je njihova potreba za druženjem i aktivosti usaglašena, Border terijeri su srećni psi koji se generalno dobro slažu sa svima, od dece do stranaca. On će početi da laje ukoliko uljez uđe u vaš dom, što ga čini odličnim pas čuvarem, ali ne očekujte da bude žestok u vašoj odbrani.

Border terijer vas može nasmejati i uplakati u isto vreme. On prilazi treningu sa nezavisnim duhom, ali  će želeti da vam ugodi. Ako ga pohvalite za dobro urađen posao, on će veoma brzo naučiti sve što mu pokažete. Može biti težak za saradnju ali uvek predstavlja ponos svog vlasnika.

Bitne informacije
Visina: 28 do 40 centimetara
Težina: 5 do 7 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *