Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Bolesti noktiju su po učestalosti kod pasa srećom relativno retke, ali ukoliko se jave obično zahtevaju dugotrajno lečenje. Sa promenama može biti zahvaćen sam nokat, koji je onda neobičnog izgleda (onychia) ili i koža uz koren nokta (paronychia).

Područje oko korena nokta je tada edematozno i eritematozno, mogu se ponekad videti i male erozije ili ulceracije zavisno od uzroku nastalih promena. Sva upalna stanja noktiju su obično praćena sa šepanjem što je ponekad i prvi znak koji vlasnici ljubimca primete.

U letnjim mesecima kada su livade i parkovi puni suvih travki uvek savetujemo vlasnicima da svom kućnom ljubimcu svakodnevno pregledaju šapice jer se može desiti da se suva travka zarije u kožu, najčešće između prstiju i onda nastaju problemi. Vlasnici primete da njihov ljubimac pojačano liže šapu i to samo na jednom mestu gde se pojavi otok koji je bolan, odnosno fistula koja je izazvana stranim telom, a vrlo često, pas počinje da šepa i to je znak da nešto sa šapom nije u redu.

nokti_(10)

Što je vaš kućni ljubimac dlakaviji pažnja pregleda šapica mora biti detaljnija. Šapicu treba pregledati kompletno tako da pregledamo i jastučiće i prepipamo svaki pojedini prst.

Predugi nokti su izloženi često mehaničkim povredama i lomovima. Obično takva povreda nastane samo na jednom noktu i to najčešće na onom malo postranom prvom prstu.

Osim mehaničkih povreda, nokti su izloženi i bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, kada se pro-mene vide najviše na koži uz sam koren nokta. Takve bolesti noktiju zahtevaju dugotrajno lečenje antibioticima ili antimikoticima. Često su promene na koži prstiju i noktima i samo znak neke druge sistemske bolesti kao što su alergije, (alergijski, a i pododermatitis), demodikoze u hroničnom obliku, lišmanijoze, a i autoimunih bolesti poput pemhphigusa ili lupusa, a kod starijih pasa moguće su i neoplazije.