Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Bolest koju prenose krpelji:Erlihioza

Tick (Ixodes ricinus) close up

Erlihioza je infekcijska bolest pasa koju uzrokuje ehrilichia canis. Na našem području sa ovim oboljenjem srećemo se samo povremeno, međutim upravo se u ovo doba godine najčešće pojavljuje.

Pitanje je i koliko nam slučajeva promakne, a da nismo postavili konačnu dijagnozu, zbog specifičnog toka bolesti kod kojeg simptomi nisu uvek očigledni.

Situacija sa pojavljivanjem oboljenja menja se iz godine u godinu, pa erlihioza svakako morate imati na umu.

Treba znati da i ovu bolest prenose krpelji, te je ponekad veterinari dijagnostifikuju kod pasa koji su stigli sa zaraženih područja.

Ponekad su psi istovremeno inficirani ovim uzročnikom i babesia canis, što znači da jedan krpelj može istovremeno preneti oba uzročnika bolesti.

Bolest može imati akutan, hroničan ili subklinički tok. Inkubacija traje od 8 do 20 dana, tako da će veterinar, posumnja li na ovu bolest, najpre upitati je li pas u zadnjih dvadesetak dana imao krpelja ili jeste li negde putovali.

U akutnoj fazi bolesti erlihije se razmnožavaju u mononuklearne stanicama krvi i u limfatično tkivima, kao i u jetri i slezini. To dovodi do povećanja limfnih čvorova, te hepato i splen megalije. Pas je depresivan, nema apetita, ima povišenu telesnu temperaturu, ponekad ima sekret iz očiju i nosa.

Ovi simptomi su prolazni i nestaju u roku od 7 do 15 dana čak i bez terapije. Krvnim ćelijama rikecije dolaze u sve druge organe gde inficirane ćelije prijanjaju uz zidove krvnih sudova i tamo izazivaju vaskulitis.

Dolazi do smanjenja broja trombocita i do anemije. Sledi subklinička faza infekcije koja može trajati i do 9 nedelja. Glavne karakteristike su promene u krvnoj slici dok klinički pas može izgledati potpuno zdrav.

Simptomatologija je zavisna o stepenu anemije. U nekim slučajevima javljaju se krvarenja pa je to razlog za posetu veterinaru.

Hronična faza bolesti može potrajati vrlo dugo. Takva životinja može imati vrlo blage simptome pa dijagnozu postavimo pri slučajnom pregledu ili je pas doveden na pregled zbog mršavljenja, opšte slabosti, smanjenog apetita, brzog umaranje ili pak promena na očima.

Ponekad je broj trombocita u krvnoj slici normalan, ali oni ne mogu obavljati svoju funkciju. Najjednostavnije je postaviti dijagnozu u prve dve nedelje bolesti jer se tada može naći uzročnik u ćelijama periferne krvi. Kasnije to više nije moguće. Tako se često dešava da veterinari započnu s lečenjem iako nisu sa sigurnošću postavili dijagnozu.

Opisani simptomi, te krpelji u anamnezi sasvim su dovoljni da počnu s lečenjem. Terapija se sastoji u davanju tetraciklinskih antibiotika, ali kroz duže razdoblje.

Prognoza ove bolesti je uglavnom dobra, ali ponekad je potrebno duže vreme da se izleči anemija. Kao i kod drugih bolesti koje prenose krpelji, najbolje je poraditi na preventivi infestacije krpeljima, posebno ako putujete u područja gde ima stoke i gde je poznato da su krpelji zaraženi ovim uzročnicima.