Kako se manifestuje bolest diska kod psa

Kao vlasnici kućnog ljubimca, svi se nadamo da naš pas nikada neće imati bolest diska. Međutim, to je prilično često stanje kod nekih rasa pasa i kod mnogih starijih ljubimaca. Uloga diska je da absorbuje napetost i pritisak između pršljenova. Kod ljudi je isti mehanizam, pa zato i oni mogu da imaju probleme sa diskovima. Delujući kao amortizeri, diskovi pomažu u zaštiti vrlo osetljivih nerava koji se nalaze u kičmenom stubu psa.

Postoji nekoliko razloga koji mogu dovesti do pojave bolesti diska kod Vašeg ljubimca.Najčešće, ova bolest nastaje kao posledica traume, kao što je pad, skakanje sa namještaja, udarac automobila, pa čak i gruba igra.Takođe, bolest može nastati i kao posledica degenerativnih promena kod starijih ljubimaca. Gojazni psi su skloni ovoj bolesti zbog dodatnog pritiska na leđa usled povećane telesne težine. Određene rase, kao što su jazavčari, baseti , koker španijeli i druge rase sa dugim leđima imaju veću sklonost ka razvoju ove bolesti, posebno ako su gojazni.

debeli pas

Simptomi bolesti diska su obično prilično očigledni. Ovi simptomi se, međutim, razlikuju u zavisnosti od toga koji deo kičme je povređen. Na primer, ako Vaš pas skoči sa kreveta i nastane povreda na sredini leđa, on će osećati bol u tom delu i verovatno će teže koristiti zadnje noge. Stomak može postati tvrd, pas može drhtati, a u nekim slučajevima čak može i da izgubi kontrolu nad pražnjenjem creva i mokraćne bešike. U slučajevima kada nastane povreda diska u predelu vrata, pas će verovatno imati problem da drži vrat i glavu podignute. U svakom slučaju, pas će biti slab i često letargičan. U teškim slučajevima, bolesti diska takođe, može dovesti do paralize.

Ako primietite bilo koji od gore navedenih simptoma kod Vašeg psa, trebali biste odmah da potražite pomoć veterinara. Vaš veterinar će pregledati psa i verovatno će biti potrebno rentgensko snimanje da bi se bolje procenilo u kakvom je stanju kičmeni stub Vašeg ljubimca. Ako se na vreme primeti, bolesti diska može se uspešno tretirati lekovima. Za lečenje ovog stanja koriste se lekovi koji smanjuju upalu, antibiotici i lekovi protiv bolova, ili njihova kombinacija. Važno je da pažljivo pratite uputstva Vašeg veterinara o pravilnoj primeni ovih lekova.

Lečenje ne podrazumeva samo davanje lekova. Morate ograničiti fizičku aktivnost Vašeg ljubimca, a to znači da su skakanje i gruba igra definitivno zabranjeni. Takođe, važno je i da mu ne dozvoljavate da skače sa nameštaja. Ako je Vaš ljubimac gojazan, biće potrebno da jede dijetiranu hranu koja će mu pomoći da smanji težinu. Kada veterinar proceni da je Vaš ljubimac spreman za povećanje aktivnosti, redovne šetnje biće korisne za održavanje težine i za njegovo zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *