Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je bigl pas za vas?

Bigl je srećan, radoznao, kratkodlaki pas koji predstavlja sjajnog porodičnog ljubimca.

Najvažnija stvar koju treba da znate kada je reč  Biglu je da on lovi pomoću njuha. Njegov nos je najvažniji deo njegove anatomije i glava mu je uveka na zemlji, u potrazi za interesantnim tragom koji bi pratio. Bigl ima oko 220 miliona mirisnih receptora, u odnosu na oko 5 miliiona koliko poseduju ljudi, što ga čini veoma dobri u pronalaženju tragova. Humorista Dejv Beri jednom je opisao ovog psa kao „nos sa nogama“.

Iako su spretni u svim oblastima rada, Bigl se ipak najbolje snalazi kao lovac na sitnu divljač.

Zbog svoje male veličine i blagog temperamenta, oni se odlično snalaze u stanovima ako ih njihovi vlasnici šetaj par puta dnevno, bez obzira na vremenske prilike. Potrebno im je mnogo vežbe, bar sat vremena dnevno ako je to moguće. Ako su prepušteni sami sebi i neistrošeni, oni će postati destruktivni.

begal1

Oni će vas nasmejati, ali samo ako vas prvo ne rasplaču zbog svog nedličnog ponašanja. Vlasnici ovih pasa dosta vremena provode pokušavajući da nadmudre Bigla, i često pribegavaju hrani kao nagradu za trenutnu poslušnost.

Kao i svaki pas, Biglu je potrebna rana socijalizacija – izloženost različitim ljudima, situacijama, zvucima i iskustvima – dok je još uvek mlad. Socijalizacija pomaže da se osigura da vaše Bigl štene postane pravi odrastao pas.

Bigl se brzo vezuje za porodicu, posebno za decu. Oni mogu biti bučni i malo grubi u igri, tako da se moraju pravilno socijalizovati i nadgledati dok su sa veoma malom decom. U prilog tome, Biglovi imaju tendenciju da grabe stvari ustima, uključujući vašu ili ruku vašeg deteta, kako bi se igrali. Oni to rade u zabavi i mogu se naučiti da to ne rade.

Kao i kod svake rase, uvek treba naučiti dete kako da priđe i dodirne psa. Naučite svoje dete da nikada ne prilazi psu dok jede ili spava, ili da pokuša da mu oduzme hranu. Niti jedan pas, bez obzira koliko prijateljski nastrojen, nikada ne bi trebalo ostaviti bez nadzora sa detetom.

Bigl obožava društvo i ne voli kada su ostavljeni sami. Još jedan pas ili mačka će pomoći u njegovom zadovoljavanju za potrebe druženja.

Bitne informacije
Vrsta: Gonič
Visina: 33 do 41 centimetara
Težina: 9 do 11 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina