Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Biće ukinuta dozvola šetanja ljubimaca između 20 i 21 čas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će vrlo brzo biti ukinuta odluka o šetanju pasa na sat vremena tokom zabrane kretanja.

Vučić je rekao da je i pre bio protiv toga da se dozvoli ljudima da šetaju kućne ljubimce u to vreme. “Ja sam se naljutio na odluku da pustimo ljude da šetaju pse i ta odluka će u kratkom vremenskom periodu biti ukinuta. To vam garantujem. Mislite zato što sam zlikovac i ne volim pse. Moja ćerka ima psa“, kaže Vučić. Vučić je poručio vlasnicima pasa da ih šetaju ujutru u 5:15 i popodne u 15h. “Važniji od svih života su nam ljudski životi i ovo nije ničiji hir“, naglasio je Vučić. 

Vlada Srbije pre samo nekoliko dana usvojila je izmenu ograničenja kretanja tokom policijskog časa, kako bi građani mogli da prošetaju svoje kućne ljubimce jednom tokom večeri.  Ranije je nekoliko udruženja za zaštitu prava životinja uputilo zajednički apel predsednici Vlade Ani Brnabić, kojim se traži da se vlasnicima kućnih ljubimaca omogući šetnja i tokom policijskog časa. Vlasnici pasa su se uvođenjem policijskog časa našli u velikom problemu zbog svojih ljubimaca, jer nisu u mogućnosti da ih izvedu, kako bi obavili osnovne fiziološke potrebe. “Apelujemo da razmotrite mogućnost da vlasnicima pasa bude dozvoljeno da prošetaju svoje ljubimce u vreme policijskog časa, tj. uveče.

Radi se o kratkoj šetnji, oko 15-ak minuta, koja za cilj ima obavljanje fizioloških potreba s obzirom da su psi naučeni da fiziološke potrebe ne obavljaju u stanu nego napolju. Smatramo da bi ova dozvola omogućila smanjenje stresa kod vlasnika, jer je nemoguće objasniti psu zašto ne može da izađe, a takođe bi smanjila gužvu koja se nepotrebno stvara u periodu od 19 do 20 časova kada svi krenu napolje, s obzirom da se inače izvode u 22, 23, 24 časa ili kasnije“, navodi se u apelu, koji potpisuju udruženja “Nada za životinje – Riska”, “MIA Ar”, “Link plus” i “Feniks”. U apelu je istaknuta želja da se građanima omogući “da i u ovoj situaciji ostanu odgovorni vlasnici”, a da pritom “ne ugroze red i disciplinu koja nam je svima neophodna u borbi s virusom”.

Izvor: 021