BG: Napuštenim psima napravili 30 kućica

Plato ispred klizališta na Trgu Nikole Pašića pretvoren je u nedelju u “majstorsku radionicu” u kojoj su vešte ruke ljubitelja životinja sklapale kućice za napuštene životinje. Članovi Inicijative mladih za širenje kulture – Kulturiranje poziv “dokonim” Beograđanima uputili su putem društvenih mreža, a u akciju se uključio i veliki broj slučajnih prolaznika.

 

Table stiropora, folije, stare novine, skalpeli i heftalice, materijal je koji je pristizao od podneva u velikim količinama. Voljni su bili Beograđani da slobodan dan, nedelju po podne, umesto u šetnji, provedu u izradi skrovišta za pse i mačke. Detaljna upustva za pravljenje bila su okačena na drvetu, pa i oni koji nemaju vešte ruke, uspeli su da se snađu.

– Videli smo na internetu tekst o tome kako da se napravi kućica za samo 300 dinara – kaže Mima Terzić, jedna od organizatorki. – Moji drugari Aleksandar Vukmirica i Milan Rogić došli smo na ideju da pozovemo ljude i da i mi pomognemo lutalicama u ovim hladnim danima. Oduševljeni smo koliki je odziv sugrađana. Planirali smo samo desetak, a s obzirom na to koliko je materijala i hrane pristiglo, napravili smo čak trideset.

Puni entuzijazma i mlađi, ali i stariji Beograđani “zidali” su satima skloništa za četvoronožce. Jedni su sekli stiropor i lepili foliju da zaštite kutiju od snega i kiše, a drugi su opremali kućicu toplim “nameštajem”.

– Sa oduševljenjem sam prihvatila da nedelju provedem u pravljenju kućica, a i sama imam dva psa, tako da mi nije bilo teško da napravim nešto i za lutalice – kaže Slavica Simić.

“Majstori” su se razišli tek u sumrak, a potom i raštrkali po različitim krajevima grada kako bi pse i mačke sa ulice, što pre uselili u tople domove.

MAJSTORI IZ BORČE

KAKO bi pomogla napuštenim životinjama da prežive hladne dane, i Jelena Latinović iz Borče pre nekoliko dana postala je “majstor” za kućice za pse lutalice. Ona i njeni prijatelji motivisani akcijama koje su dolazile iz svih krajeva Srbije i sveta, ali i pogođeni pričom o smrzavanju psa u Zaječaru, dosad su sklopili i postavili desetak skrovišta.

Foto i izvor: Novosti

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *