Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je zgodan, nežni džin.

Bernski planinski pas je izuzetno svestran radni pas poreklom sa švajcarskih farmi. On je razvijen za čuvanje stoke, vuču kolica, i za ulogu čuvara i odanog pratioca. Ova rasa je jedan od četiri vrste Švajcarskih planinskih pasa, a jedini sa drugom dlakom. Bernski planinski pas dolazi iz kantona Berna i otuda njegovo ime. On je veliki i snažan pas, sa prijateljskom i mirnom naravi.

Bernski planinski pas je provobitno bio vitalni deo života na farmi, služeći za pomoć oko stoke, vučenje kolica natovarenih robom za prodaju u obližnjim selima i kao žastitnik porodice. Iako je dobro vaspitan, vredan radnik, ova rasa je skolo izumrela početkom XX veka, kada su druga transportna sredstva postala dostupna za poljoprivrednike. Srećom, nekoliko odgajivača nastojalo je da sačuva ovu divnu rasu.

Pored toga što je upadljivo lep, Bernski pastirski pas ima divan temperament. Poznat je po svojoj lojalnosti, ljubaznosti, želji da udovolji i inteligentu. On je lak za dresiranje ukoliko mu date dovoljno vremena da analizira ono što želite da on uradi. Najviše od svega, on ima pozitivan pogled na sve.

 

Animals___Dogs_Family_Bernese_Mountain_dog_on_a_white_background_049807_

 

Bernski pastirski pas je miran, ali društven, a ponekad čak i šašav kada se igra sa svojom porodicom. Podjednako se dobro snalazi sa decom svih uzrasta i sa odraslima, ali on nije dobar izbor za ljude koji žive u stanovima ili nemaju veliko, ograđeno dvorište za njega.

Bernski pastirski pas treba da živi sa svojom porodicom. Najsrećniji je kada može da učestvuje u svim porodičnim aktivnostima.

On je odličan porodični ljubimac, obično je plemenit i srdačan sa decom koja su ljubazna i pažljiva sa životinjama. Pošto je toliko veliki, može se desiti da slučajno uradi ili obori veoma mladu ili malu decu.

Uprkos lepoti i odličnom temperamentu – ili možda zbog ovih osobina – Bernski pastirski pas se bori danas da preživi. Rasa poseduje malo gena, što je rezultovalo brojnim zdravstvenim problemima vezanim za parenje. Što više ljudi stvari saznaju o ovoj rasi, mnogo pasa koji imaju ovaj zdravstveni problem uzgajaju se vrlo malo pažnje, što krajnje utiče na celu rasu. Oni koji razmatraju Bernskog pastirskog psa kao novog kućnog ljubimca, moraju biti veoma oprezni i preporučuje se da kupe štene samo od renomiranih odgajivača.

Bitne informacije
Vrsta: Radni pas
Visina: 61 do 71 centimetara
Težina: 36 do 50 kilograma
Životni vek: 6 do 8 godina