Da li je bernardinac pas za vas?

Bernardinac je snažan, mišićav i jak pas, poreklom sa italijanskih i švajcarskih Alpa. Odgajan je prvenstveno radi spašavanja putnika i planinara i već stotinama godina je slavan zbog svoje hrabrosti i pronalaženja i spašavanja na hiljade života u švajcarskim Alpima.

Nazvan je po srednjevekovnom prenoćištu kod St. Bernarada u švajcarskim Alpima (iako je dobio ime po Svetom Bernardu, kod nas se odomaćio naziv Bernandinac, ali je i Bernardinac takođe pravilno).

Ovaj pas poznat i po svojoj veličini –  ogroman  je i teži između 64 i 120 kg, a visine je između 70 i 90 cm. Ima krupnu glavu i okrugle oči, prijatnog pogleda i smeđe boje. Donji očni kapci su po pravilu otvoreni iako ne smeju biti previše ovešeni. Ponekad se javljaju i oči svetlo plave, čak beličaste boje. Uši su srednje velike i ležeće. Kratka dlaka je vrlo gusta, rep je dugačak i snažan, kosmat bez zastavice. Može biti beli sa smeđim područjima ili smeđi sa belim područjima. Boja je uglavnom smeđa, braonkasta, mahagoni ili riđa. Do 1830. godine su svi Bernandinci bili kratkodlaki, ali su te godine vrstu ukrstili sa Njufaundlendom kako bi dobili na veličini i vitalnosti. Tako danas postoje kratkodlaki i dugodlaki Bernandinci. Životni vek im nije dugačak – oko 10 godina.

ber txt
Bernandinac je inteligentan, veran, prijateljski nastrojen, ali i pomalo lenj pas. Voli decu i često se za njega kaže da je to veliki pas koji ima veliko srce. Iako ogroman, nežan je i pažljiv i može se lako dresirati. Dobar je porodični pas, ali mu je ipak potreban strstbernard16pljiv, pouzdan i samouveren vlasnik koji će početi sa dresurom dok je Bernandinac još štene. Ovaj pas po prirodi nije agresivan, ali ako se ne odgaja kako treba, može ispoljavati i znake ovakvog ponašanja. Vlasnici ga često drže u uslovima koji nisu primereni njegovoj veličini. Kao i kod drugih velikih pasa, Bernandinca ne treba terati na kretanje tokom prve godine života zbog nesrazmerne težine i čvrstine ligamentno-mišićno-koštanog sistema. Preporučuje se, dakle, kratka svakodnevna šetnja. Štenci ne smeju hodati po stepenicama (posebno je opasno hodanje niz stepenice) jer može doći do izvlačenja mišića i veza. Potreban mu je veliki prostor i velika količina hrane. Bernandinci mogu lajati na strance, što ih u kombinaciji sa njihovom veličinom čini dobrim čuvarima. Za dobro zdravlje i vitalnost, potreban mu je prostor za igru i vežbanje, pa makar to bilo i malo dvorište. Iako rađe živi unutra, u kući ili stanu (gde i nije preterano aktivan), Bernandinac može živeti i na otvorenom. Puno bale, pa ako volite urednu i čistu kuću, dobro razmislite da li je ovo pas za vas.

Veoma brzo rastu i dobijaju na težini, pa zato mogu imati ozbiljne probleme sa kostima ukoliko ne dobijaju odgovarajuću hranu i vežbe. Mnogi psi su genetski podložni displaziji kuka, a rak kostiju se takođe pokazao kao nasledna bolest, pa stoga obratite pažnju na rodovnik pre nego što kupite ovog psa. Kod ove rase se mogu javiti i bolesti oka (entropija i ektropija), epilepsija i bolesti srca (kardiomiopatiju).

Zemlja porekla: Švajcarska, Italija

Težina: 64-120 kg
Visina: 70-90 cm
Boja: Smeđa, riđa, braonkasta ili mahagoni u kombinaciji sa belim mestima