Beli luk: Da li je opasan ili dobar za zdravlje psa?

Beli luk se decenijama nalazio na popisu namirnica koje su otrovne za pse. Zašto? U sebi sadrži spojeve koji kod pasa teoretski mogu da izazovu anemiju!

Potencijalna opasnost 

Pišući o potencijalno toksičnim svojstvima belog luka veterinari navode kako se ona javljaju ako ga pas jede u preterano velikim količinama i to kroz duže razdoblje.

pas-luk

“Da bi se razvio toksični efekat, tj. hemolitička anemija, pas bi morao da pojede dnevnu količinu belog luka koja iznosi 0,5% njegove telesne težine. Na primer, to se može dogoditi ako pas težine od 10 kilograma svaki dan pojede 50 grama svežeg belog luka”, navode stručnjaci.

Isto navode i stručnjaci Dogs Naturally Magazina navodeći kako s davanjem belog luka treba biti umeren i ako je pas zdrav i nema neku od hroničnih bolesti, možda mu ne bi trebalo ni davati.

Prednosti belog luka

Kao lekovita svojstva koja se vežu uz njega stručnjaci između ostalog navode: jačanje imunološkog sistema, antivirusno i antibakterijsko delovanje, pospešuje rad probavnog trakta. Također, beli luk je snažan odbijač buva i krpelja.

Koliko belog luka psi smeju da jedu?

Svima koji razmišljaju o uvođenju belog luka u prehranu svojih ljubimaca stručnjaci navedenog magazina daju okvirne smernice ZA ZDRAVE PSE.

Pas težine 4 do 6 kilograma dnevno sme da pojede najviše pola čena. Psi težine između 9 i 18 kilograma smeju da pojedu najviše jedan čen. Ako pas teži između 20 i 30 kilograma dnevno sme da pojede čak i do dva čena, dok više od toga u svojim porcijama smeju da konzumiraju psi iznad 35 kilograma.

Ovde su navedene gornje granice (Ako smatrate da je i to puno možete im dati manje). Preporuka stručnjaka je da se svakih pet dana napravi pauza od dva dana.

Kako poslužiti beli luk?

Sitno iseckati i pomešati s hranom koju pas jede.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *