Belgijski ovčar Tervuren

Ovaj ovčarski pas iz Belgije je oprezan, aktivan i energičan pratilac.

Belgijski ovčar Tervuren je šarmer, poznat po svojoj inteligenciji, eleganciji, budnosti i smislu za humor. On ne popušta kada se nalazi licem u lice sa strancima, siguran u svoju sposobnost da zaštiti ljude i imovinu. Sa svojom porodicom, on je prvržen i zahteva puno njihovog vremena i pažnje.

Tervuren se obično ne preporučuje osobama koje su neiskusne sa psima. Njegov temprerament i nivo aktivnosti može biti opterećavajuća ljudima koji ranije nisu imali ovčarske pse. Ovčarski pas poput Tervurena je jako povezan sa stadom koje juri ceo dan. Taj instinkt ne nestaje samo zato što živi sa porodici u kući. Belgijski ovčar zahveta dobrih sat vremena vežbanja svaki dan i dovoljno mentalne stimulacije kako mu ne bi postalo dosadno. Ako je prepušten sam sebi ceo dan, on će verovatno pronaći zabavu za sebe – uglavnom neku koja vam se neće dopasti ili će vas skupo koštati.

 

belgian-tervuren_02_lg

 

Belgijski ovčar Tervuren je pametan i veoma je lak za dresirati, ali je i nezavisan mislilac. Da bi njegova obuka uspela, moraćete da zaradite njegovo poverenje i poštovanje, bez upotrebe besa, zastrašivanja ili fizičke sile. Za svo njegovo poverenje i snagu, Tervuren je osetljiv, a njegov temperament onda može doći upitanje, ponekad nepopravljivo, od surovih korekcija. On se nabolje dresira kombinacijom črvstih, poštenih i doslednih pravila i nagradom za pravilno ponašanje.

Tervuren je posvećen svojim vlasnicima, uključujući i decu, ali su više zainteresovani za druženje sa odraslima. Dobro se slažu i sa drugim psima i mačkama ukoliko su odrasli sa njima, iako mogu imati problema sa drugim životinjama koja dolaze na njihovu imovinu. Oni vole da jure – taj ovčarski instinkt – tako da mačke koje mu ne prilaze, verovatno će bolje proći od onih koji se ipak usude na tako nešto. Ta njihova želja za jurnjavom može ih dovesti u opasnost od automobila, tako da je ograđeno dvorište neophodno ne samo zbog opasnosti već i zbog drugih dobrobiti po Tervurena.

Belgijski Tervuren kombinuje lepotu i gracioznost izložbenog psa, ljubav, odanost i temperament kućnog psa, i energiju, atletiku i inteligenciju ovčarskog psa koji zaista može učiniti sve. Ako ste veoma aktivni i iskusan vlasnik pasa i želite psa partnera za džoging, planinarenje, spot i druge aktivnosti Tervuren je pravi pas za vas.

Bitne informacije
Vrsta: Ovčar
Visina: 56 do 66 centimetara
Težina: 20 do 30 kilograma
Životni vek: 12 do 14 godina