Belgijski ovčar Grenendal

Elegantan u crnoj boji, ovaj dugodlaki lepotan takođe poseduje pamet i jaku radnu etiku.

Belgijski ovčar (Grenendal) kombinuje svestranost radnog psa sa nežnosti porodičnog pratioca. On je predivan porodični ljubimac dok god dobija dovoljno aktinosti.

Od svih osobina koje ova rasa ima, energija je vrhu liste i to je nešto što morate uzeti u obziru preko nego što ga kupite. Belgijski ovčar nije rasa koja uživa ležeći oko kuće; On je radni pas i potreban mu je posao. Ovčarski psi poput Belgijskog ovčara su čvrsto povezani sa stadom ovaca koje su spremni da jure po ceo dan. Taj instinkt ne nestaje samo zato što žive u porodičnoj kuće. Grenendal je veoma inteligentan i potrebna mu je raznolikost da mu ne bi postalo dosadno. On nije dobar izbor za ljude koji rade dugo radno vreme i nemaju vremena za psa tokom dana. Ako je ostavljen samom sebi, on će verovatno kreirati sopstvenu zabavu – generalno nešto što se vama neće svideti i što će koštati puno da se popravi.

 

Dog-Belgian_Shepherd_Dog

Idealan Belgijski ovčar je pametan, hrabar, budan i posvećen svojoj porodici. Njegove veštine posmatranja čine ga odličnim pas čuvarem, i njegovo ovčarsko nasleđe čini ga prirodno nepoverljivim prema strancima. Ako nije adekvatno dresiran i socijalizovan ono nepoverenje može dovesti i do agresivnog ponašanja. Dobro socijalizovani i obučeni Belgijski ovčari su samouvereni čuvari ljudi i imovine i ne napadaju bez razloga. Grenendal je nežan i prijateljski sa ljudima koja poznaje, naročito sa članovima porodice. Takođe zahveta dosta vašeg vremena i pažnje. Ova rasa ne voli da bude ostavljena sama previše dugo; On zahteva mnogo mentalne stimulacije u vidu obuke i igre.

Belgijski ovčar se najbolje snalazi u domovima sa ograđenim dvorištem. Ovo je pas koji voli da juri, i on će pojuriti za biciklistima, automobilima i drugim životinjama ako nisu zadržani ogradom.

Nežan i lojalan, Grenendal će uvek štiti „svoju“ decu, ali je važno da roditelji nadgledaju igru kada su deca iz komšiluka u blizini. Belgijski ovčar može pogrešno protumačiti buku i visoku energiju u toku igre i napasti drugare vaše dece. Uz pravilan nadzor i korekcije, možete ga naučiti da to nije prikladno ponašanje. Grenendal će se najbolji ponašati sa decom koja su ga podigla još od vremena kada je bio štene ili kada je socijalizovan u ranom uzrastu.

Bitne informacije
Vrsta: Ovčar
Visina: 56 do 66 centimetara
Težina: 20 do 30 kilograma
Životni vek: 10 do 12 godina