Da li je baset pas za vas?

Ovaj aristokratski Francuski pas je lak za čuvanjiže i poseduje šarmantu ličnost.

Rasa Baset je odgajana za lov na sitnu divljač, kao što su zečevi i još uvek se koriste u tu svrhu u pojedinim zemljama. Kada nije na tragu zeca, on je opušteni porodični prijatelj koji voli decu.

Oko kuće, Baset je miran i prilično lenj. On je lojalan svojim vlasnicima i prema njima ima prijatan i prijateljski stav. Pošto su prvobitno odgajani kao psi za čopore, oni vole da budu sa svojom porodicom, kao i da se dobro slažu sa drugim kućnim ljubimcima. Baseti mrzi kada ostavljeni sami duži vremenski period, i tada mogu postati destruktivni i glasni. Njihov prepoznatljiv glas prelazi velike razdaljine.

Baset malo jede, ali zasto što nisu veoma aktivni u kući, oni dobiju na težini brzo i postanu gojazni, što može dovesti do toga da imaju problema sa leđima i nogama. Redovna fizička aktivnost je obavezna. Baseti poseduju veliku izdržljivost, tako da uživaju u dugačkim šetnjama.

Animal-Dogs-Hound-Basset-Hound-900x144060678

Kada šetate Basetu, budite svesni da on voli da prati i lovi. Ako pokupi miris koji želi da prati, on može da odluza ako nije na uzici. Baseti su tvrdoglavi kada pokupe miris, i oni će ga pratiti na ulicu i ispod auta ako nisu na uzici ili ograđeni u dvorištu.

Strpljenje je definitivno vrlina kada je u pitanju obuka Baseta. Osim ako ga ne ubedite da je to nešto što on želi da uradi, on može biti tvrdoglav i težak za saradnju. Mnogi Baseti će poštovati naredbe kada mu ponudite hranu, ali neće vas poslušati ako nemate ukusnu nagradu.

Baseti vole decu i dobro se slažu sa njima. Ako ništa drugo, moraćete da zaštite svog Baseta od neopreznosti dece.

Bitne informacije
Visina: 28 do 38 centimetara
Težina: 20 do 29 kilograma
Životni vek: 10 do 12 godina