Basenji: Tvrdoglavi prevarant

On ne laje previše, ali nije ni tih, zapravo  nestašni Basenji je prevarant najvišeg reda koji će izazvati vašu inteligenciju i smisao za humor.

Basenji je veoma inteligentan, ali njegova trvrdoglavost je „široka kilometar i po“. Fraza „spreman da zadovolji“ se odnosi na mnogo rasa pasa, ali ne i za njega. Basenji možda vrlo dobro zna sve komande koje ste ga naučili, ali da li će ih zaista i izvršavati zavisi samo od njega. On će prvo razmisliti pa zatim i poslušati, ili će možda odlučiti da ne postoji dovoljno dobar razlog da vas posluša. Basenji koristi svoju inteligenciju kako bi privukao vašu pažnju u želji da mu obezbedite ono što mu je potrebno ili žele.

Basenji su takođe i umetnici u nestajanju. Čak i ograđeno dvorište neće zadržati Basenjija koji je odlučio da bude na drugom mestu. Ostavite ga bez nadzora u dvorištu može znači gubitak vašeg dragocenog pratioca koji je pobegao da istražuje svet. Električna ograda takođe neće zadržati Basenjija koji vidi ili pomiriše nešto zanimljivo. On smatra da je trzaj iz okovratnika samo mala neprijatnost.

Basenji-Puppy-4

Basenji je poznat kao pas koji ne laje, ali to ne znači da je nečujan. Njegova vokalizacija ide u rasponu od divnog zvuka do vriska od kojig će vam se dići kosa na glavi.

Sa pozitivne strane, Basenji vole da se igraju, ali ako želite psa koji će da trči po frizbi ili tensku lopticu, prevarili ste se – Basenji nije pas za vas. Oni su i sjajni psi čuvari, braniće vlasnika i imovinu kada to situacija zahteva. Poznati su po svojoj hrabrosti i da će napasti uljeza sa svim što imaju.

Basenji nije poznat kao ljubimac dece, ali sa svojim visokim nivoom energije, oni mogu biti dobri pratioci za stariju decu. Ako će biti u blizini dece, najbolje je da ga uzgajate kod vas dok je još štene. Stariji Basenji koji je upoznat sa decom je najpogodniji za domove gde su deca već dovoljno zrela da imaju pravilnu komunikaciju sa njim.

Sa jedinstvenim izgledom i prirodom, Basenji nije rasa za svakoga, ali za one koje cene stavog malog psa i inteligenciju, on je pravi izbor.

Bitne informacije
Visina: 38 do 43 centimetara
Težina: 9 do 12 kilograma
Životni vek: 12 do 16 godina