Da li je barbet pas za vas?

Ljubimac blata iz Francuske je dobar lovac i porodični pratilac.

Ova vunena sportska rasa pasa je zabavna i pametna. Barbet je uzgaja za preuzimanje vodenih ptica za lovce ali je i talentovani takmičar u rodnoj Francuskoj.

Rođak Pudle i Brišejskog ovčara, ovaj Francuski vodeni pas sa plovnom kožicom na šapama, spreman je da se dobro isprlja u potrazi za vodenim pticama, što mu je i donelo nadimak „blatnjavi pas“. Njegovo pravo ime potiče od francuske reči Barbe, što znači brada, zbog njegovog bradatog lica.

barbet-pups-59-of-59

Barbet nije novajlija – prva pisana referenca o ovoj rasi datira iz 1987.godine, iako je možda nastala već u osmom veku. Vekovima Barbet je služio kao vodeni retriver za kraljevske porodice, i njegova debela i vodootporna dlaka pomogla mu je da zasluži raputaciju za prkošenje najhladnijim vodama. Kralje Henri IV bio je njegov kraljevski fan, i legenda kaže da je jednom kraljevskoj ljubavnici bilo zamereno zbog dovođenja Barbeta u crkvu.

Pored svojih sposobnosti preuzimanja, Barbeta odlikuje i njegova svestranost i njegova radosna i inteligentna priroda. U svojoj domovini, on se nalazi među najbolje agilnim rasama, i takođe voli da juri loptice, frizbije i leteće diskove. Barbet je veoma retka rasa, sa samo 30-40 pasa koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 600 ukupno u celom svetu, ali ljubitelji Barbeta se nadaju da će ubrzo i ostatak sveta moći da podeli svoju ljubav prema ovom zanimljivom psu.

Jedna dobra vest: ova rasa se malo linja, i kao takva može biti odličan izbor za one koji se bore protiv alergija.

Bitne informacije
Vrsta: Radni pas
Visina: 52 do 66 centimetara
Težina: 23 do 41 kilograma
Životni vek: 13 do 15 godina