Da li postoje korisne bakterije?

Ne znam ko je imao vremena da broji mikroorganizme na psu, ali ko god da je, treba mu čestitati.

Naime, na površini kože zdravog psa, po kvadratnom centimetru ima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada mikroorganizama.

Nalaze se na površinskim ćelijama, u suženjima iznad dlačnog meška, ali u normalnim uslovima ih nema u dlačnom korenu i žlezdanim delovima kože.

Broj bakterija, kao i njihove vrste, koje predstavljaju normalnu mikrofloru, zavisi od mnogo faktora. To su promenjive kategorije, ali postoje rasponi u kojima možemo da govorimo o zdravoj koži i njenim stanovnicima.

kontacepcija pas

Stafilokoka kao dobrica
Neki od faktora su temperatura kože, njen pH, vlažnost, kao i količina albumina i masnih kiselina. Osim toga, možemo da govorimo i o stalnim i povremenim stanovnicima, zavisno od toga da li se na njoj razmnožavaju ili ne. Od stalnih možemo da nabrojimo Micrococcus spp, razne stafilokoke, a među njima čak i Staphylococcus intermedius koji je i uzročnik pioderme pasa, ali se može naći i na zdravoj koži. Osim njih, ima i alfa hemolitičnih streptokoka i Acinetobakter spp.

Međutim, kao što ste verovatno i primetili ako ste vlasnici pasa, najčešća mesta gde se stafilokoke nalaze u većem broju nego inače su brada, mesta između prstiju i na stomaku. Razlog tome je povećana vlažnost, a to su i najčešća mesta gde nastaju promene kada se radi o patogenim bakterijama. Isto tako, veći broj bakterija se nalazi na koži tokom vlažnog i toplog vremena, dok je njihov broj manji kad je napolju suvo i hladnije vreme.

Ukoliko psi imaju masniju kožu, procenjuje se da imaju i procentualno više bakterija. Staphylococcus intermedius se više nalazi na prelazima iz sluzokože na kožu, na ustima, nosu i anusu. Koagulaza pozitivne stafilokoke se u istom broju nalaze i na koži i na dlaci, dok koagulaza negativne više vole dlaku.

Zavisno od bolesti kože, možemo da govorimo i o različitom broju bakterija i njihovim vrstama, kao i tome da su kod pojedinih bolesti bakterije u velikom broju prisutne na kompletnoj površini kože, dok negde imamo situaciju da su skoncentrisane na određenim delovima.

Kad je reč o povremenim stanovnicima kože, možemo da nabrojimo vrste ešerihija, proteus, korinebakterijum, bacilus i pseudomonas. One se ne razmnožavaju na zdravoj koži životinja, tako da i njihov bris na intaktnoj koži ne znači ništa alarmantno.

Uzroci piodermije
Najčešći uzročnik piodermije kod pasa je stafilokoka koja je sama po sebi slabo virulentna i u nekom relativno manjem broju stalno je prisutna. Njeno pojačano razmnožavanje i samim tim patogeno delovanje predstavlja znak da se u organizmu nešto loše dešava i da je došlo do pada otpornosti kože. Pri tome dolazi do “lepljenja” stafilokoke na ćelije kože, što narušava integritet površinskih ćelija što vodi do daljeg ubrzanog razmnožavanja i, što je najgore, pojačavanja patogenosti samih stafilokoka čiji enzimi i toksini nastavljaju da oštećuju kožu.

Ako želimo da do kraja raskrinkamo dejstvo ove vrste bakterija i same piodermije kao sekundarnog stanja, moramo bar da navedemo primarna stanja koja predstavljaju okidač za ovakvo ponašanje bakterija na koži.

Od endokrinih poremećaja, treba obratiti pažnju na hipotireoidizam, hiperadrenokorticizam, kao i disbalans polnih hormona. Od alergija treba pomenuti atopiju, nutritivnu alergiju i alergiju na pljuvačku buve. Od ostalih stanja, tu su poremećaji metabolizma, nesklad u radu imunog sistema, predugo davanje pojedinih medikamenata poput steroida i imunosupresiva, kao i delovanje raznih ektoparazita poput šugaraca.

Interesantno je da se piodermije ređe javljaju kod mačaka nego kod pasa, jer mace imaju manje bakterija zahvaljujući svakodnevnoj potrebi da uređuju svoje krzno.

Šamponi i hrana
Da nije sve tako crno dokazuje i ovaj tekst, kao i činjenica da najveća odgovornost leži na čoveku. Prvi problem je u menjanju pH kože stalnim i neadekvatnim kupanjem, pri čemu se, kao olakšavajuća okolnost, može navesti sve veća upotreba šampona za pse. Proizvođači su se potrudili da za različite kvalitete i dužine dlake naprave posebne šampone, ako je verovati deklaracijama koje stoje na bocama. Verovatno je, kao i do sad, suština u ceni, kao i samom proizvođaču.

I hrana je neizostavni deo ove priče. Svako ko se imalo razume u kvalitet dlake i kože psa, na osnovu njihovog izleda će znati da li se dotični ljubimac hrani ispravno ili ne. Dlaka bez sjaja, masna i puna peruti ili preterano suva, sa kožom koja je gruba i dehidrirana, govori o tome da pas na meniju ima jednoličnu i veoma siromašnu hranu, pri čemu nije u stanju da pravilno ishrani ni kožu ni dlaku. Zato je veoma ponižavajuće kada vlasnik takvog psa pokušava da se opravda vetrinaru kako se trudi oko svog ljubimca, koji jede maltene bolje nego gazda. U tom slučaju, ne treba ispitivati kako se hrani gazda, ali obavezno se ponude alternative kako bi trebalo da se hrani pas.

Ponekad se bolest pojavi iako se ispune preventivni uslovi da do nje ne dođe. Tada je bitno što ranije započeti lečenje kako bi pas ponovo bio zdrav.

Dr vet. med. Miloš Stanojević, ZOV

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *