Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Azavak hrt: Pustinjski hrt koji trči kao vetar

Pustinjski hrt koji trči kao vetar.

Rasa pasa nazvana prema dolini Azavak u pustinji Sahari, gde je i potekla, ovo je mršav i brz lovac sa kraljevskim stavom. On je ponosan ali lojalan, i zaštitnički nastrojen prema domu i porodici.

Azavak hrt je plemenit i srdačan prema svojoj porodici, ali može biti nedruželjubim prema strancima i ne voli da bude dodirnut od strane ljudi koje ne zna. Takođe su zaštitnici svojih vlasnika i imovine. Obožavaci ih opisuju kao divnu kombinaciju lojalnosti i nezavisnosti.

azavak

Zato što su prirodni lovci, pažnju im privlače pokreti i verovatno će juriti druge životinje i ljude na biciklama ili čak i decu koja trče. S druge strane, ovi opušteni, mišićavi psi su odlični parteri za džogiranje. U zatvorenom prostoru, oni su prilično neaktivni i zadovoljavaju se spavanjem na kauču.

Oni najviše odgovaraju kućama sa velikim ograđenim dvorištem ili kućama u blizini ograđenog parka, gde mogu da se istrče bez problema. Njima je potrebno najmanje pola sata dnevno aktivnog vežbanja ili igranja i, iako se može činiti kao udarac na njihovo dostojanstvo, moraćete svom Azavskom hrtu obući džemper pre nego što izađe po hladnom vremenu. Sa svojom kratkom dlakom i niskim nivoom telesne masti, njima brzo postaje hladno.

Bitne informacije
Vrsta: Hrt
Visina: 60 do 74 centimetara
Težina: 15 do 25 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina