Australijski terijer

Duhoviti, pametan terijer iz zemlje „dole ispod“ je pravi energičan i lojalan pratilac.

Australijski terijer (Asi) je nastao u Australiji, kako i njegovo ime implicira. Rasa za lov i istrebljavanje glodara i zmija, Australijski terijeri su cenjeni kao posmatrači i pratioci. Danas rasa Australijskog terijera održava te iste karakteristike, on je divan pratilac, žestok takmičar i usaglašeni i polušan šoumen.

Sa nestašnim duhom on skače u život sa stavom. On je obično jako vezan sa svoju porodicu – tako snažno da će često korigovati svoje raspoloženje u skladu sa vašim. Ako ste neraspoloženi, on je miran i tih. Ako ste sreći i uzbuđeni, on će biti nestašan i razigran.

Uglavnom, Asi je optimista, aktivan, malo šašav i šarmatan pas koji zabavlja svoje vlasnike. On ima afinitet za mlade, starije osobe i osobe sa invaliditetom. Predstavlja odličnog druga za igru za dete, iako odrasli treba da nadgledaju interakciju sa vrlo malom decom; Australijski terijeri nisu nervozni i agresivni, ali imaju ograničenja prema njihovom ophođenju koje neće tolerisati.

Australian_Terrier

On možda nije veliki, ali Asi ima samopuzdanje mnogo većih pasa. Australijski terijer je divan pas čuvar i koji će lajanjem da upozori svoje vlasnike ukoliko prilazi neko ili nešto novo ili drugačije.

Pošto su inteligentni, Australijski terijer će lako naučiti šta god da ga učite (tako da budite sigurni da ne naučite štene Australijskog terijerera da je u redu da skoči na vas ili juri mačku – ili će nastaviti takvo ponašanja kroz svoje odrastanje). Ponavljanje treninga je dosadno za njegovu neistrošnu energiju, tako da lekcije moraju biti zabavne i izazovne. Takođe, nagrada tokom treninga čini čuda.

Asi je divan porodični ljubimac, pogodan za porodice sa decom. Voli da se igra, ali kao i svi psi, treba da bude pravilno socijalizovan i nadgledan kada se nalazi oko male dece. On obožava da se druži sa svojim vlasnicima, ali može i da postane destruktivan kada ostane sam previše vremena. Takođe ima sklonost kao jurenju mačaka i malih životinja, tako da nije previše pametno držati ga u domu gde se već nalaze zečevi, miševi ili hrčci. Međutim, sa strpljivom obukom, Australijski terijer može se naučiti da poštuje i da ne dira druge životinje – ali samo one sa kojima živi. On će jedva čekati da pojuri komšijinu mačku ili vevericu u parku.

Bitne informacije
Vrsta: Terijer
Visina: 23 do 28 centimetara
Težina: 5,4 do 7,3 kilograma
Životni vek: 12 do 14 godina