Australijski ovčar

Dajte ovom psu posao i on će ga obožavati.

Gledajući Australijskog ovčara kako opkružuje stado ovaca je prelep prizor. Sa sigurnim i atletskim pokretima, on usmerava stadom koristeći male ugrize, lajanje i „oko“, oštar pogled koji govori „ja sam glavni“.

Inteligentan, vredan i raznovrstan, Austalijski ovčar je ozbiljan pas koji se pokazuje u punom sjaju kada su mu mozak i energija koju poseduje dobro iskorišćeni. Ne morate da imate stado ovaca ako živite sa Austalijskim ovčarom, ali morate da ga držite zauzetim. Ovo je visoko energetski pas, koji ne poznaje značenje reči izležavanje, a i da zna, ne bih je odobrio.

6771422-australian-shepherd

Zato što ima toliko energije da potroši, potrebno mu je mnogo aktivnosti – šetnja po kraju neće biti dovoljna – barem malo dvorište bi mu mnogo značilo. U nedostatku posla, on postaje dosadan, destruktivan i glasan. Može izmisliti i posao za sebe; čuvanje „stada“ dece, vaše ili komšijine; jurnjava za automobilima ili drugim životinjama; ili pravljenje haosa po vašoj kući. Ako nemate vremena ili energija za svakodnevnu obuku Austalijskog ovčara, onda on nije rasa za vas.

Austalijski ovčar pretvara život u avanturu. On će se igrati od izlaska do zalaska sunca i osvojiće vaše srce svojom odanom i ljubaznom prirodom. Ova svestrana rasa je divan radni pas i sjajan porodični prijatelj – ali samo ako je porodica aktivna.

Austalijski ovčar je pastirski pas i mnogi smatraju decu kao deo njihovog „stada“, tako da ćete morati da naučite Austalijskog ovčara da jurnjava i manji ugrizi dece nije nešto što je dozvoljeno. Kada nauče tu lekciju, Austalijski ovčar je divan pas za porodicu sa decom.

Bitne informacije
Visina: 46 do 58 centimetara
Težina: 18 do 29 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina