Australijski govedar

Australijski govedar je izuzetno inteligentan, aktivan i snažan pas. Nastao je od strane australijskih naseljenika koji su uz njegovu pomoć lakše rukovali stadom na velikim rančevima, a i danas se koristi kao radni pas. On uživa da radi svoj posao i da bude uključen u svim porodičnim aktivnostima. Australijski govedar je lojalan i zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici, ali i oprezan prema neznancima.

Australian-Cattle-Dog-cani-longevi

Australijski govedar je radni pas koji poseduje veliku energiju. On želi da bude aktivan veći deo vremena. Njegova energija mora biti usmerena ili će mu postati dosadno i pokušaće sam da nađe neku zanimaciju za sebe, uglavnom neku koja se vama ne bi dopala, kao što je preturanje po kanti za đubre ili kopanje vaše bašte.

Ova rase je takođe veoma posvećena svom vlasniku i porodici. Obično se veoma zbliže sa jednom osobom, a manje sa drugim osobama. Njega obično nazivaju i „čičkom“, jer se toliko žbliži; on voli da bude u bliskom fizičkom kontaku sa svojim izabranim licem sve vreme.

Australijski govedar je dobar porodičan pas, i najbolje se snalazi sa decom ukoliko je odrastao sa njima i prihvatio ih kao članove domaćinstva. U takvim slučajevima, on je razigran i zaštitnički nastrojen. Tenedencija rase da može čak i da ugrizne, može biti problem u druženju sa decom. On će želiti da ih zaštiti, pa i ugrize, ako se igraju grubo.

Odrasli Australijski govedar koji je malo bio izložen deci, neće ih tretirati najbolji i može postati suviše grub. Neki psi su sumnjičavi prema deci; jer oni se ne ponašaju kao odrasi i ponekad ih doživljavaju kao pretnju. Većinu problema možete izbeći socijalizacijom štenaca Australijskog govedara.

 

Bitne informacije
Visina: 43 do 51 centimetara
Težina: 13 do 16 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina