Australija: 15 rasa pasa koje najčešće ujedaju

U Australiji je nedavno napravljeno istraživanje, gde je otkriveno dasu najčešće žrtve ujedan pasa su deca stara između 5 i 9 godina. Ovaj uzrast dece je i najugroženiji jer su približne visine kao većina pasa.

Kako su približne visine, ujedi pasa najčešće završavaju na dečjim licima i vratovima pokazuje skorašnja statistika australijskih vlasti.

Analizirajući podatke o ugrizima pasa u dva najveća grada u Kvinslendu – Gold Koustu i Brizbejnu, sastavljena je lista 15 pasmina koje su na tom području najčešće ujele ljude tokom prethodne godine.

 malteyer11

Evo koji su psi na listi:

– Stafordski bul terijer
– Australijski govedarski pas
– Rotvajler
– Nemački ovčar
– Američki stafordski terijer
– Labrador retriver
-Australijski kelpi
– Bulmastif
– Border Koli
– Maltezer
– Rodezijski gonič
– Sibirski haski

nemacki ovcar

Komentarišući ovu listu predsednik organizacije RSPCA Kvinslend (organizacije za zaštitu životinja) izjavio je kako lista nije neočekivana i da se na njoj nalaze najpopularniji psi na tom području. Budući da ih je najviše, samim tim su i najčešći baš njihovi ugrizi.

Pravo pitanje je zapravo zašto psi ujedu dete ili čoveka? Jer ćesto završavaju u rukama vlasnika koji ljubimce ne drže u adekvatnim uslovima, ne socijalizuju ih i ne omogućavaju im dovoljno kretanja i druženja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *