Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

4 faze reakcije na smrt ljubimca

Kada u kuću stigne pas, on nije samo kućni ljubimac, on postaje deo nas, naše porodice i slodobno se može reći da je ravnopravni član domaćinstva. Naravno, kada uzmemo psa i ne razmišljamo o tome kako oni žive kraće od nas ljudi. Međutim, kako se približava kraj njegovog živa, postajemo svesni činjenice da će naš dragi pas, zauvek fizički otići iz naših života, ali ćemo ga zato uvek nositi u srcu.

Naime, psiholozi kažu da je žalost za kućnim ljubimcem proces psihičkih i emocionalnih reakcija na gubitak kućnog ljubimca. Uprkos činjenici da svako od nas na svoj način proživljava svakodnevne emocije, pa tako i saznanje o smrti ljubimca, istraživanja su definisala nekoliko osnovnih faza kroz koje prolazimo u tugovanju:

šok

Tupi osećaj praznine, nešto je što vas može pratiti od nekoliko sati do nekoliko dana. U tim trenutcima može se javiti neorganizovanost i dezorijentisanost, te snažan osećaj neverice.

čežnja

Potpuno očekivani osećaj nedostatka nakon smrti kućnog ljubimca. U ovoj fazi, može se javiti preokupacija sa konstantnim mislima o uginulom ljubimcu, koju prate emocije poput snažne tuge, straha, ljutnje. Navedeni se osećaji jako često prenose i na okolinu pojedinca, te utiču na okruženje, prijatelje, članove porodice ili veterinara.

neorganiziranost

Nakon smrti ljubimca, dnevna rutina se uveliko menja, i započinjete život bez vašeg životinjskog prijatelja. Svesno pokušajte popuniti praznine u vašem dnevnom rasporedu (poput jutarnjih šetnji, rituala pripreme hrane, ili situacije kada vas je ljubimac dočekivao pri dolasku kući) sa nekim drugim aktivnostima koje će promeniti ritam vašeg dana i popuniti te trenutke.

normalizacija

U ovoj fazi, pojedinac se polako vraća u životnu rutinu bez svog ljubimca. Verovatno nikada nećete zaboraviti ljubimca kojeg ste izgubili, i još će se javljati periodi saznanja i tuge, ali isto tako, postepeno prihvatate novu situaciju i pronalazite nove trenutke veselja i sreće u stvarima koje vas okružuju.
Ipak, zahvaljujući dostojnstvenom načinu pohranjivanja psa, imate mogućnost da u urni zauvek čuvate vašeg ljubimca.