Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Apencelerski pastirski pas

Atletski pastirski pas i verni čuvar.

Apenceler je potomak rase pasa koja je nastala na farmama, koja je bila zaposlena čuvajući stoku i farmu u rodnoj Švajcarskoj. Današnji Apencelerski pastirski psi su puni energije i samopouzdanja koje ga čine vredim radnim psom – ali su daleko od toga da su laki za održavanje. Ovoj rasi je potrebno dosta vežbe, obuke kao i posla koje bi obavljala.

Danas, Apenceler je takođe poznat po tome što je svestran radni i porodičan pas koji je pametan, veseo, pouzadan i neustrašivav. Njegova obazrivost prema strancima i tendencija da laje, čine ga dobrim pasom čuvarem, ali mu je potrebno mnogo rane socijalizacije tako da ne postane previše sumnjičav. I zbog lanja, on nije najbolji pas ukoliko imate u blizini susede.

appenzeller-sennenhund_c0357f62c0e7dcafe4b3e0984c247381

On je veliki prijatelj dece, ali i može da im se mota oko nogu kao da su stoka koju treba čuvati; mlađi Apenecelerski pastirski pas je dovoljno veliki i veseo da slučajno može da obori malo dete.

Zato što ima jaku radnu enetiku i puno energije, ova rasa nije pogodna za neaktivan način života. Obezbedite mu trening i posao koji može da uradi, ili će biti nesrećan. Kao i druge rase kojima je potrebno puno vežbe i stimulacije, on može da poraste kao dosadan i destruktivan pas ako ga ne shvatite u potpunosti. Kod kuće naučite ga da vuče kolica sa svojim baštenskim zalihama.

Bitne informacije
Visina: 46 do 59 centimetara
Težina: 22 do 32 kilograma
Životni vek: 12 do 13 godina