Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Prepoznajte anemiju kod pudle

Briga o pudlici, koja je fizički iscrpljena zbog anemije je emotivno teška za vlasnika. Pudle su sklone određenim poremećajima krvi, a veterinar treba da postavi dijagnozu za psa i da utvrdi da li anemija uzrokovana jednim ili sa više faktora.

Šta je anemija?
Anemija je stanje u kojem telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca da obezbedi kiseonik u tkivu. Ako vaša pudlica ima anemiju, najčešće ćete kod nje primetiti umor, nepravilan rad srca, bol u grudima, otežano disanje, glavobolje. Ovi simptomi nisu uvek očigledna kod pasa, ali veterinar će moći da postavi dijagnozu. Ako vaša pudla izgleda previše umorno ili prikazuje neke neuobičajene simptome, vreme je da posetite veterinara da se odredi uzrok tome.

Širok spektar uzroka
Neki oblici anemije su uzrokovane nepravilnim dijetama, uključujući i one sa premalo gvožđa, vitamina B-12 i folata. Izlaganje toksinima u hrani i životnoj sredini može doprineti anemiji. Vaš veterinar za ovo može dati dijetu za pudlicu u kojoj će biti naglašena hrana da dodacima koji imaju optimalan odnos hranljivih materija i koji neće sadržati toksične hemikalije. Drugi uzroci obuhvataju kancer, bubrega ili bolesti jetre, koštane srži bolest, Kronova bolest i drugi upalni procesi, infekcije i bolesti krvi.

pudla (1)

Autoimune hemolitičke anemije
Pudle su sklone da oboljevaju od dve krvne bolesti, koje mogu biti potencijalno opasno po život. Prva se zove autoimuna hemolitička anemija (AIHA). Ovaj poremećaj kod pudlica uništava imuni sistem da preti da uništi svoja crvena krvna zrnaca. Potencijalni pokretači mogu uključivati toksine, rak, viruse, parazite krvi, droge ili specifične vakcine. Simptomi su tipični za anemiju i uključuju slabost, bledilo i žuto-obojena beonjače. U ovom slučaju je obavezno lečenje kod veterinara, a terapija često uključuje steroide i česte kontrole krvi sve dok pudlica ne stabilizuje.

Von Villebrandova bolest (vVD)
Druga bolest krvi je nasledna bolest kod pudlica. Von Villebrandova bolest povezana je s zgrušavanjem krvi. A to može dovesti do anemije i problema sa viškom krvarenja ako je pas povređen ili treba da ide na operaciju. Inače, simptomi se možda neće pojaviti u svakodnevnom životu. Postoji genetski test za Von Villebrand bolest i ona se dijagnostikuje preko krvi. Pudla od roditelja koji imaju ovu bolest, trebalo bi češće da se kontroliše, kao i da se na nju pati da ne dođe do povreda i krvarenja.