Analne žlezde: kako prepoznati problem?

Mnogi psi iskusili su iritaciju i nelagodnost zbog svojih analnih vrećica. Ovo stanje, iako relativno jednostavno, može dovesti kućne ljubimce, pa čak i njihove vlasnike u veliku neprijatnost. Zato ćemo pokušati da vak kroz ovaj tekst objasnimo šta su analne žlezde i kako one izazivaju probleme našim psima. Takođe ćemo se osvrnuti na simptome punih analnih žlezda i kako vaš veterinar može pomoći u rešavanju ovog problema.

Kod pasa analne žlezde su smeštene sa obe strane anusa, odmah ispod površine. Ove žlezde se ponekad nazivaju analne vrećice i proizvode gust, smeđi sadržaj vrlo neprijatnog mirisa. Kada funkcionišu normalno, ove vrećice će isprazniti svoj sadržaj na izmet sa svakim pražnjenjem creva. Veruje se da ovaj sekret na izmetu služi kao sredstvo za obeležavanje teritorije.

Psi obično koristite mokraću i izmet kao ličnu oznaku. Pas će često njuškati izmet drugog psa, verovatno sa ciljem da otkrije ko je bio u njegovom dvorištu ili na njegovoj teritoriji.

Ovaj jedinstveni sistem za obeležavanje teritorije ne funkcioniše uvek dobro. Povremeno, mali kanali kojima se prazne analne vrećice postaju začepljeni gustim sekretom. Kada se to dogodi, analne žlezde se prošire i psu postaje neprijatno. On će pokušati da ublažiti ovu nelagodnost tako što će vući zadnji deo tela po podu ili gristi i žvakati tu regiju.

analne yleyde

Vučenje zadnjeg dela tela po podu se često pogrešno protumači da pas ima gliste. Iako je ovo u nekim slučajevima tačno, mnogo češće je povezano s punim analnim žlezdama. Kada primetite ove simptome, pogotovo ako to traje nekoliko dana, važno je da potražite pomoć veterinara za ljubimca. Vaš veterinar ili osposobljeno veterinarsko osoblje će pomoći vašem psu u otklanjanju akumuliranog pritiska u ovim žlezdama. To se najčešće izvodi brzim postupkom, nežnim stiskanjem žlezda pri obavljanju rektalnog pregleda. Pražnjenjem ovih žlezda oslobodiće se smrdljivi sadržaj analnih vrećica. Uz čišćenje i osvežavanje prostora, možete i okupati Vašeg ljubimca nakon ovog postupka.

Frizer vašeg psa može biti osposobljen za pražnjenje analnih žlezda i to može učiniti rutinski tokom ulepšavanja vašeg ljubimca.

Veterinar će proceniti stanje psa kako bi utvrdio da li je potrebno dodatno lečenje. Povremeno, analne žlezde se inficiraju i potreban je mnogo agresivniji tretman. To može biti apsces koji se drenira kroz okolnu kožu. Nakon detaljne analize, veterinar će odrediti najbolji tretman za psa, što ponekad uključuje i hirurški postupak da bi se uklonila infekcija.

Možda se pitate da li postoji način da vaš ljubimac izbegne problem sa analnim žlezdama. Iako niko ne razume zašto se kod nekih pasa problem javlja više nego kod drugih, rano otkrivanje simptoma sigurno će eliminisati neke od ozbiljnijih komplikacija, kao što je infekcija. Onim kućnim ljubimcima koji pate od hroničnih problema sa analnim žlezdama može se uraditi hirurški zahvat kojim se uklanjaju obe analne žlezde. Ova delikatna operacija nije za svakog psa, ali veterinar može pomoći da odlučite da li pas može biti dobar kandidat za ovu intervenciju. Ako ste razumeli ovaj problem bar malo jasnije, nadamo se da ćete moći da iskoristite ove informacije i da pomognete psu da bude zdraviji i srećniji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *