Da li je anadolski pastirski pas, pas za vas?

Odvažan, miran i robustan, Anadolski pastirski pas žesto čuva ono što mu pripada.

Anadolski pastirski pas je poreklom iz Turske, gde je razvijena kao pratioc pastira i staratelj stoke. Uzgajan je tako da po veličini i boji liči na stoku kako bi ih što bolje branio od predatora tako što ne bi mogli da ga detektuju među stadom. Ponekad se naziva i Turski Kangal, on je žestoko odani čuvar i veliki impresivan pas težak i do 68 kg.

Nije iznenađujuće za psa čuvara, Anadolski pastirski pas je sumnjičav i rezervisan prema strancima koji ne pripadaju njegovom „stadu“. On shvata svoj posao ozbiljno – nije pas „klovn“ – i kada njegov vlasnik nije kod kuće, on će malo verovatno dozvoliti čak i prijateljima ili članovima šire porodice koje je već ranije upoznao, da priđu njegovom imanju.

Istovremeno, Anadolski pastirski pas je veoma inteligentan, odan, stabilan radni pas. On se vrlo lako može dresirati, iako je vrlo verovatno da će razmišljati da li da prihvati vašu komandu ili ne, zahvaljujući svojoj nezavisnoj prirodi. Potreban mu je vlasnik koji je jak, dobar i dosledan vođa „stada“.

Kao i svakog psa, Anadolijskog pastirskog psa treba rano socijalizovati – izložiti ga različitim ljudima, okruženjima, zvucim i iskustvima – dok je još uvek mlad. Socijalizacija pomaže da se osigurate da vaš Anadolski pastirski pas postane dobar i kompletan pas.

anatolian-shepherd-dog

Ova rasa verovatno nije dobar izbor kao porodični ljubimac ako imate veoma malo dete. Zato što je toliko veliki, može se dogoditi da slučajno provredi malo dete, pogotovo kad je nespretan i još uvek štenac. Na njega se odnosi izraz „bik u prodavnici porcelana“.

Osim toga, Anadolski pastirski pas obično ne poštuje decu kao vođe „stada“, i može da odluči da zaštiti svoje štence od strane posetilaca koji žele da se igraju sa njima. Anadolski pastirski pas je generalno tolerantan prema starijoj deci i dobar je sa njima. Za njega su, naravno, oni deo stada koje treba čuvati zajedno sa ostatkom porodice.

Anadolski pastirski pas nije savršena rasa za svakoga. On može biti dobar i lojalan pratilac ako vi i vaša porodica razume njegove jedinstvene kvalitete i potrebe, i ako ste spremni da preuzmete odgovornost posedovanja veoma velikog i zastitničkog psa.

Bitne informacije

Vrsta: Radni pas

Visina: 71 do 81 centimetara

Težina: 50 do 68 kilograma

Životni vek: 11 do 13 godina