Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Američki vodeni španijel

Pas države Vinskonsin je entuzijastični vodeni retriver kao i sjajan porodični prijatelj.

Ova rasa koja je rođena sa viškom energije za trčanjem i igranjem, ali sa dovoljno treninga i vežbe, ona može biti i sjajan porodični pratioc.

Iako se Američki vodeni španijel koristi prvenstveno za lov svih vrsta sitnih divljači, a specijalizovan je za ptice. Prirodni je plivač kao i kvalifikovani retriver i lovac. Njegova svestranost ga dobro služi u mnogim sportovima pasa kao što su agilnost, poslušnost, lovački testovi, praćenje,traganje i spašavanje, kao i usaglašenost.

Ako ste u potrazi za aktivnim psom koji voli da pliva i koji se može osposobiti za različite aktivnosti, Američki vodeni španijel može biti idealno pogodan za vas.

Američki vodeni španijel je prijateljski nastrojen prema ljudima. On je odličan pas čuvar i uvek će vas lavežom upozoriti ukoliko čuje neke čudne zvuke.

Ovo je veoma retka rasa, i vrlo malo štenaca su rođeni svake godine. Ukoliko ste zainteresovani za Američkog vodenog španijela, pronađite uglednog odgajivača koji će vam savetom pomoći da odlučite da li ovo dobra rasa za vas. A onda budite spremni na čekanje – može proći nekoliko meseci ili čak i godina dok budete uspeli da pronađete malog štenca. Ljudi koji uzgajaju ovu jedinstvenu rasu pasa žele da se uvere da njihovi štenci idu dobrim budućim vlasnicima, i oni su u stanju da biraju vlasnike dugo vremena kako bi bili 100% sigurni da će voditi brigu o svojim štencima.

American-Water-Spaniel-Waiting

Američki vodeni španijel je živahan, okretan, prijateljski nastrojn i poslušan uz doslednu obuku, sve dok god se fer odnosite prema njemu. Bez toga, on može postati tvrdoglav i manipulativan. Vaše trening metode moraju da sadrže više nagrade nego kaznu, mada kada se oštro i grubo tretiraju, Američki vodeni španijel može postati mrzovoljan i plašljiv.

Na njegov temperamet utiče niz faktora, među kojima su i nasleđe, obuka i socijalizacija. Štenci sa dobrim temperamentom su radoznaci i razigrani, spremni da priđu ljudima i da se igraju sa njima.

Američki vodeni španijel je nežan sa decom. Ipak, kao i kod svake rase, trebalo bi naučiti decu kako da priđu i dodiru psa, i uvek treba nadgledati interakciju između psa i male dece kako bi se sprečile neželjene posledice. Naučite svoje dete da nikada ne prilazi psu dok jede ili spava, ili da pokuša da mu oduzme hranu. Nijedan pas, bez obzira koliko prijateljski nastrojen, nikada ne treba biti ostavljen bez nadzora sa malom decom

Neki Američki vodeni španijelu su teritorijalni i agresivni prema nepoznatim psima, ali se generalno dobro slažu sa ostalim psima i mačkama.

Bitne informacije

Visina: 38 do 46 centimetara

Težina: 11 do 20 kilograma

Životni vek: 10 do 12 godina