Da li je američki lisičar pas za vas?

Ova rasa prvenstveno je karakteristična za južni i istočni deo Američkih država, gde je lov na lisice jedan od najomiljenijih sportova.

Druželjubiv, pažljiv, ljubazan i lojalan, Američki lisičar pripada načinu života koji je trajao više od dva veka sa potencijalom da postane moderan pratioc današnjim vlasnicima. Njegova izdržljivost i ljubav prema trčanju preporučuju ga kao sjajnog džoging partnera za sportske tipove vlasnika, a njegova blaga priroda ga čini odličnim porodičnim psom dokle god dobija aktivnosti za kojima žudi.

Uprkos svojoj opuštenosti, Američki lisičar ima nezavisnu, upornu i često tvrdoglavu prirodu. Uprkos svojoj veličini, oni su neumorni u lovu. Oni su naučeni da love sa vrlo malo upustva od strane čoveka, i nekada ne vide razlog zašto bi pratili upustva bilo koga osim svog instinkta.

 

english-foxhound-01

 

Kao i svi goniči, i Američki lisičar je muzikalan. Za goniče se često kaže da ispuštaju glasove nalik zvonu koji se može prenositi kilometrima. Zato je najbolje da jednog ne dovedete kući osim ako niste 100% sigurno da kamšijama neće smetati koncept života koji je daleko od toga da nije poremećen.

Američki lisičari su strpljivi i vole decu, i nije neobično čuti da je neko dete prohodalo naslanjajući se rukama na ovog psa. Ipak, kao i kod svake rase, nikada ne treba ostaviti psa i malo dete nasamo. Uvek treba da budu pod nadzorom kako bi se sprečile neželjene posledice sa obe strane.

Američki lisičar voli društvo drugih životinja. Dobro se slaže sa drugim psima, mačkama, zečevima i drugim kućnim ljubimcima ako su uzgajani u domu. Ipak, nemojte ih ostaviti bez nadzora sa drugim ljubimcima dok ne budete sigurni da se svi dobro slažu.

 

Bitne informacije

Vrsta: Gonič

Visina: 52 do 64 centimetara

Težina: 28 do 34 kilograma

Životni vek: 12 do 13 godina