Saznajte da li je vaš pas alergičan

Alergije su glavni uzrok kožnih bolesti, neprijatnosti i uznemirenosti pasa. Svrab i intenzivno češanje su karakkteristični znaci alergije. Ovaj svrab je izazvan oslobađanje histamina iz mastocita kojih ima u celom telu. Gubitak dlake, crvenilo i infekcija kože mogu se javiti sekundarno, kao posledica alergije.Vremenom, dlaka može promeniti boju od preteranog lizanja, a koža postaje tamna i zadebljala. Infekcije uveta takođe mogu biti posledica alergije. Dve najčešće vrste alergijskih stanja kod pasa su inhalacione alergije i alergije na hranu.

Lečenje alergije može se sprovoditi na tri načina: uklanjanje izvora alergena, suzbijanje svraba antihistaminicima ili kortikosteroidima, i desenzibilizacija na određene alergene na koje je Vaš ljubimac osetljiv. Uklanjanje izvora alergije je prikladno ako je alergen hrana, pljuvačka buve ili nešto što je lako ukloniti iz okruženja. Promena vrste hrane se često primenjuje kada se sumnja na alergiju izazvanu hranom. Ako je izvor problema pljuvačka buve, potrebno je ukloniti buve sa psa upotrebom odgovarajućeg preparata protiv buva, koji će Vam predložiti Vaš veterinar. Mnoge alergene, kao što su polen i prašina je teško ili nemoguće ukloniti.

alergija_na_psa_mali_psi_za_stan_news_pic

Korišćenje antihistaminika ili kortikosteroida je drugi način. Antihistaminici deluju tako što smanjuju oslobađanje histamina iz mastocita i često su vrlo efikasni u kontroli simptoma alergija. Kortikosteroidi djeluju na mnogo načina na suzbijanje alergijske reakcije. Steroidi su vrlo efikasni, ali se moraju oprezno koristiti. Ako se koriste preterano,mogu se ispoljiti neželjeni efekti. Zbog čestog samopovređivanja izazvanog alergijskim stanjem antibiotici i antimikotici se primenjuju za kontrolu sekundarnih infekcija koje su često prisutne.

Noviji tretman za alergične ljubimce koji ne reaguju dobro ili ne podnose steroide je ciklosporin. To je lek koji deluje imunomodulirajuće i koji može značajno smanjiti simptome. Međutim, često se dešava da ljubimci povraćaju tokom prve nedelje lečenja. Povraćanje obično prestane, ali neki ljubimci ne mogu da uzimaju ciklosporin oralno.

Poslednja mogućnost je desenzibilizacija. Ovaj proces počinje identifikacijom alergena na koje je pas osetljiv intradermalnim alergijskim testiranjem ili testiranjem iz krvi. Nakon što su identifikovani alergeni, pripremaju se specijalne mešavine tih supstanci i putem injekcija se aplikuju ljubimcu u pravilnim vremenskim intrvalima. Vremenom, imunološki odgovor psa na te alergene se smanjuje i vlasnici primećuju značajno poboljšanje kod svog ljubimca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *