Alergije kod psa: kako se leče

Kao i kod ljudi i kod pojedinih pasa dolazi preterano jakih alergijskih reakcija. One mogu biti tako jake i brze, s nsjčršćr do njih dolazi usled uzimanja lekova. Poznato je da neki antibiotici dovode do takvih reakcija.

Osim ovih alergijskih reakcija u veterinarskoj medicini do takvih i sličnih reakcija, često dovode preparati vitamina otopljeni u uljima, a primenjeni u obliku inekcija ili različitih vakcina.

Psi mogu biti preosetljivi i na hranu odnosno na različite supstance u vazduhu koje udišu. Međutim, ova preosetljivost nikada ne ugrožava život psa – ove alergije su blažeg i produženog toka.

allergy

Alergije koje ugrožavaju život psa, uglavnom su izražene jakim reakcijama koje završavaju šokom ili smrću za samo nekoliko minuta ili teškim disanjem i gušenjem, usled koga može doći do smrti. Ovakve reakcije se mogu sprečiti i bez posledica otkloniti ukoliko se odmah krene sa lečenjem.

Kod pasa se često može javiti i preosetljivost na hranu, a glavni krivac su belančevine. One mogu biti različitog porekla, pa ih tako pas konzumira u mesu, mlečnim proizvodima, jajima, povrću ili žitaricama. Preosetljivost na hranu češće se javlja kod mlađih pasa, kod kojih su i alergijske reakcije jače.
Najčešći znaci preosetljivosti na hranu su: povraćanje, proliv, svrab uz perutanje i otpadanje dlake, upaljena koža.

Jednom razvijena, alergija može trajati doživotno, a rešenje je izbacivanje belančevina iz ishrane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *