Alergija na ujed buve

Buve su svetski uzrok broj jedan za alergijski dermatitis kod pasa i mačaka. Simptomi dermatitisa izazvanog alergijom na pljuvačku buve (DAB) su grebanje, žvakanje, lizanje, upala kože i opadanje dlake. U težim slučajevima može doći do oštećenja kože što se zove „ hotspot “, ili može nastati granulom- izdignuta, edematozna lezija koja može ostaviti trajni ožiljak. Budući da su buve paraziti koji sisaju krv, mogu izazvati anemiju, ako je njihov broj velik. Buve mogu preneti bolest na ljude i kućne ljubimce, a mogu brzo infestirati kuću i dvorište. Tretman za DAB uvek počinje uklanjanjem buva sa životinje i iz njene okoline. Lokalni, oralni i injekcioni antihistaminici i kortikosteroidi, kao i antibiotici za inficiranu kožu, mogu biti propisani za olakšanje simptoma.

Buve su paraziti koji sisaju krv i potrebne su im životinje da bi preživele. Ženke buve moraju neprestano da se hrane za vreme reprodukcije, dakle, one mogu konzumirati 150 puta veću količinu krvi od svoje težine, svaki dan. Dok jedu krv, buve ispuštaju pljuvačku koja deluje kao antikoagulans na kožu životinje. Pljuvačka sadrži histamin, supstancu koja je vrlo iritantna za kožu.

buva

Alergijski dermatitis izazvan je reakcijom na pljuvačku buve. Alergija počinje kao lokalna kontaktna alergija, ali postaje sistemska kada joj je ljubimac izložen duže vreme. Ovo stanje ne zahteva velik broj buva, samo ponovljenu izloženost. U stvari, životinja sa alergijskim dermatitisom ne mora imati puno buva na sebi,obično zato što pojedu buve kada se ližu i grizu. Kako alergijska reakcija postaje teža, crvenilo i gubitak dlake će se dogoditi. Na kraju, koža će postati zadebljala i hiperpigmentisana od hroničnog samopovređivanja i alergijske upale. Sekundarna infekcija i neugodni miris nastaje kada bakterije i gljivice nasele oštećenu kožu.

U prošlosti, metode uklanjanja buva sa kućnih ljubimaca bile su kupanje i potapanje životinja u rastvore insekticida koji sadrže piretrin. Iako je vrlo efikasan, piretrin se absorbuje u krvotok kroz kožu i može biti toksičan za jetru i nervni sistem. Budući da životinje s DAB mogu imati oštećenu i upaljenu kožu, mogu apsorbovati veću količinu od zdravih kućnih ljubimaca. Permetrin, jači sintetski insekticid, posebno je opasan za mačke. Proizvodi koji sadrže permetrin su označeni: “za upotrebu samo na psima.” Noviji preparati za lokalni tretman buva su sigurnji i brže deluju. Vaš veterinar će propisati najsigurniji i najefikasniji preparat za Vašeg ljubimca.

Većini životinja sa DAB biće potrebni lekovi za ublažavanje svraba. Važno je da se spreči samopovređivanje koje dovodi do infekcije kože. Antihistaminici su vrlo sigurni, a doze se mogu ponavljati svakih 8 sati po potrebi. Kortikosteroidi se koriste za teže simptome. Mogu biti za lokalnu, injekcionu i oralnu primenu.

Šamponi sa antiseptičkim sastojcima takođe se mogu koristiti za privremeno olakšanje simptoma alergije na ujed buva.

Redovna preventivna upotreba preparata je jedini način da se izbegne dermatitis izazvan alergijom na ujed buve.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *