Aktivna ste osoba: ovo su prave rase pasa za vas

Kada birate sebi psa, veoma je važno da ste kompatabilni. Ukoliko ste vi aktivan tip, a pas to nije ili obrnuto niko neće biti zadovoljan i na taj način ćete svima stvoriti muke. Saznajte za koje rase morate biti fizički spremni na dosta treninga i rada sa njima

Poznat po impresivnoj izdržljivosti, a ukoliko želite da delite dom sa njim, morate da budete pravi vođa. On je pametan i nezavisan i može biti pravi izazov za odgajanje. Kada nešto naumi, ne odustaje od toga dok ne ostvari.

Australian_Stumpy_Tail_Cattle_Dog

foto:en.wikipedia.org

Ukoliko želite psa koji će vam praviti društvo tokom vožnje bicikla ili napornih treninga, a po prirodi ste avanturista, onda je australijski pastirski pas za vas. Međutim, ukoliko imate vremena tek toliko da ga kratko prošetate, njegova enegrija koju ima u izobilju može da preraste i destuktivno ponašanje.

Nije pogodan za porodice sa malom decom, koja ne umeju da se ponašaju prema njemu sa poštovanjem, a ni za one koje imaju drugog ljubimca, kao što su mačke, zečevi i slično, jer će iskoristiti svaku priliku da ih juri.

Bostonski terijet

Iako spada u manje rase, u pitanju je snažan pas koji je srećan kada prati svoju porodicu u stopu i ima dovoljno energije za to. Obožavaju decu i odlično se slažu sa njima, kao i sa drugim ljubimcima. Ukoliko nema sa kim da provodi vreme dok radite, najbolje bi bilo da mu kupite još jednog bostonskog terijera.

BostonTerrierBrindleStand_w

foto:en.wikipedia.org

Svaki pas, bez obzira na rasu može da ima periode nepodnošljivog lajanja, kopanja po stanu ili slično nepoželjno ponašanje, naročito kada im je dosadno ili ukoliko nisu trenirani. Što se tiče bostonskog terijera, njegove “tinejdžerske godine” počinju sa šest meseci i traju do druge godine.

Australijski ovčar

Veoma posvećeni psi koji voli svoje vlasnike. Može izrasti u Ajnštajna, a kao i svi njegovi energični drugari, najbolji je kada mu je preokupirana pažnja. Može biti neprijateljski nastrojen prema strancima i nepoznatim ljudima, a sa treningom se mora početi od malih nogu.

australischeherder

foto:en.wikipedia.org

Border koli

Spada među najinteligentnije rase pasa, border koli zahteva vlasnika koji ima volje i može da ga prati. Poznat je po izuzetno istančanom sluhu i kao veoma dobar čuvar. Voli da se igra i trenira, a zajedno ćete uživati u bacanju frizbija sa njim.

Border-Collie

Foto:wikimedia.org

Džek rasel terijer

Veoma inteligentan i neverovatno aktivan pas. Ukoliko mu ne obezbedite puno “radno vreme” sa lovom ili nekim takmičenjima, on će pronaći način da to ostvari. Nije poželjno imati pored njega drugog ljubimca, jer ih posmatra kao plen. Jedino ukoliko uh dovede zajedno u dom, ali ni tada nije garantovana bezbednost. Obožava da kopa, tako da ako imate baštu, možete ga tamo često pronaći.

Jack-Russell_Terrier

foto:commons.wikimedia.org

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *