Ako vas pas gleda i oblizuje se, evo šta želi

Znate onaj “samo što ne progovore” pogled? Psi nemaju sposobnost govora, ali čoveka prate već hiljadama godina, i za to vreme razvili su određene signale kojima komuniciraju sa nama.

Kad je vlasnik ili neki drugi čovek kojim im je blizak ljut, i kad njegova facijalna ekspresija odaje bes, pas će početi da se oblizuje, jer je to njegov način da odgovori na ljutnju “sagovornika”. Interesantno je da je mnogo veća verovatnoća da se to desi kad je u pitanju komunikacija s ljudima nego sa drugim psima, pokazalo je istraživanje koje su zajednički sproveli naučnici iz Velike Britanije i Brazila.

Naučnici smatraju da je to povezano sa načinom na koji psi doživljavaju ljudska osećanja.

Oblizivanje se često povezuje sa prisustvom hrane ili sa osećajem nesigurnosti, ali, novo istraživanje ukazuje na mogućnost da je to zapravo signal.

U toku ovog istraživanja, naučnici su sproveli eksperiment, psima su pokazivana dva izraza lica iste osobe, jedan vedar i pozitivan, jedan ljutit, i to je bilo praćeno i odgovarajućim zvukovima.

Slike i zvukovi ponekad su bili ljudski, a ponekad pseći, a ispostavilo se da psi na ljutit izraz ljudskog lica reaguju oblizivanjem.

“Naši četvoronožni ispitanici oblizivali su se isključivo podstaknuti izrazima lica, i to pre svega kada smo im pokazivali slike ljudi”, kaže autor studije, Natalija Albukerki, prenosi “Dejli mejl”.

Naučnici smatraju da je ovo ponašanje stečeno pripitomljavanjem, a nekoliko nedavno sprovedenih istraživanja pokazalo je da psi prilično vešto manipulišu osećanjima svog vlasnika.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *