Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ako vam je gimnastika omiljena rutina, zašto ne bi ste uključili i vašeg psa?

Ukoliko je vaš pas živahan i zahteva pažnju, neophodno je da ga aktivirate na sve moguće načine. Postoje određene vežbe koje utiču pre svega na jačanje organa kretanja, povećanje snage, odnosno na povećanje elastičnosti ligamentata i jačanje mišićne mase. Uz pomoć ovih vežbi poboljšava se funkcija pluća ali i apetit postaje bolji.

Psi moraju da imaju bogat dan, koji se sastoji od kombinacije mentalnih i fizičkih vežbi. To im omogućava da se osećaju korisnim. Slično kao i sa decomi njihov dan treba da bude aktivan, kako bi se na kraju dana osećali umorno ali i ispunjeno.
Kao što ljudi koji su u formi praktikuju jutarnje vežbe, tako je i psima potrebna određena jutarnja aktivnost pomoću koje će da se pokrenu i razbude.

Ako vam je gimnastika omiljena rutina svakog jutra, zašto ne bi ste uključili i vašeg psa?

Hrana za pse ne mora da bude svaki put sipana u činiju i servirana. Uključite maštu. Po povratku sa posla možete kupiti omiljenu poslasticu koju vaš pas sigurno voli. Sakrijte poslasticu u kutiju koju ćete pomešati sa još nekoliko praznih kutija i dopustite mu da njuška i da traži. Kada otkrije biće srećan jer je uspeo da dođe do nagrade.

Igra sa loptom može da bude izuzetno zanimljiva za vašeg ljubimca. Obzirom da oni obožavaju igračke za pse, a naročito loptice na ovaj način možete da zabavite i aktivirate vašeg kućnog ljubimca. Ako ne znate kako da započnete igru, dajemo vam nekoliko klasičnih i inovativnih predloga, a vi procenite koji najviše odgovaraju vama i vašem psu. Donošenje loptice je stara, ali uvek zanimljiva igra za vašeg psa. Druga slična igra sa malim komplikacijama jeste bacanje loptice u vazduh, tako da je pas uhvati pre nego što ona padne na zemlju. Treća igrica sa lopticama ima dve verzije.

Prva je jednostavnija i pas ima zadatak da uzme u usta lopticu i da je ubaci u rupu. Druga je komplikovanija iz razloga što pas treba da njuškom ugura lopticu u rupu.

Lopticu pri tom treba postaviti na optimalnu udaljenost od rupe. I ne zaboravite nagradu za vaseg psa kada lopticu ubaci u rupu, uz pomoć usta ili njuške – sve jedno.

Za kraj, možda izgleda najmanje kreativno ali ne mora da znači da će biti dosadno – izvedite psa u šetnju. Ukoliko to nije dobro utabana ruta kojom se svakodnevno krećete, vašem ljubimcu može ovo da bude naročit izazov.