Ako primetite ove stvari kod psa, najverovatnije će vas ujesti

Pre nego što napadne pas procenjuje “agresora” (to ste vi), što vam daje malo vremena da uočite njegov govor tela i pokušate da izbegnete napad.

Postoji više vrsta agresivnosti kod pasa. Iako su više od 14000 godina sa nama, nisu zaboravili ko su, pa se i dalje bore za za hranu, stanište i partnera. Onog trenutka kada ugrozimo nešto njihovo ili kada primete strah oni napadaju.

Pre nego što napadne pas procenjuje agresora. Neverbalna komunikacija je najbitnija pa česti napadi na decu nisu slučajni, već posledica njihove nepredvidivosti, piskavog glasa i razigranosti. Ukoliko imate nešto neobično na sebi, poput štapa, brade ili naočara, bolje ih se klonite.

agresija psa

Postoji 6 nivoa na kojima psi pokazuju da će napasti, u zavisnosti od procene agresora. Ako pokazuje zube, podvija ili podiže rep, podiže dlake na leđima ili ima ljutit izraz lica budite sigurni da će Vas pas napasti.

Kada se nađete u ovakvoj situaciji nabolje je da se sagnete, pokažete zube, viknete i obavezno gledajte ga u oči. Ne okrećite im leđa jer će tada pomisliti da bežite i krenuće na vas.

– Pas ne može da oseti strah, ali može da ga vidi. Kada je čovek uplašen rašire mu se oči, podiže ramena ili se skupilja. To su znaci na osnovu kojih ove životinje zaključuju da su u opasnosti i napadaju. Telesna komunikacija je najbitnija.

zato je  najbolje psu prići sa strane, gledati ga direktno u oči i pružiti mu ruku. Na taj način nećete ga ugroziti pa vas neće ni ujesti.

Ukoliko ipak dođe do napada znajte da pas skoro nikada ne ubija žrtvu, ali može da nanese ozbiljne povrede.

Iako važi mišljenje da su lutalice opasne, to nužno ne mora da bude tako. Prema podacima istraživanja sprovedenog u Americi, od 100 odsto pasa koji napadaju, čak 67 odsto napada izvrše labradori i zlatni retriveri.

Izvor: 24sata

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *