Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ako naučite svom psu da kažete „Av – av“ počeće da vas sluša

Ako naučite svom psu da kažete „Av – av“ počeće da vas sluša, tvrdi Džudi Mur,autorka knjige „Psi zaslužuju dijalog“u kojoj vlasnicima pasa objašnjava kako treba da izgleda njihova komunikacija sa ovim životinjama.

Kao i Robert Redford i Brižit Bardo,Murova veruje da je ključ za kontrolu životinje upravo razgovor i tvrdi da postiže 100% uspeh ovom metodom.

Jedinstvena škola za pse Fidos je, ustvari, svojevrstan dom za loše pse, u kojima se radi postupna obuka najnepokornijih i najagresivnijih primeraka, od kojih su i sami vlasnici digli ruke.

Vaspitavanje će takvim psima spasti život.Skoro svi neposlušni završavaju na ulici.Dzudi tvrdi da ne postoje loši psi već samo vlasnici koji nisu ustanju da vaspitaju ljubimca.
Murova radi na ranču u Buena Visti,država Kolorado.Njen originalni sistem obuke se zove WR-DOS(Wapiti Run Dog Operating Szstem),a knjiga u kojoj je opisan je rasprodata u velkom tiražu za neočekivano kratko vreme.

Bez kažnjavanja
Jedna od osnovih postavki je da se ne kažnjava pas koji ima agresivan nastup.Umesto toga,kada vaš ljubimac čini nešto  pogrešno prekorite ga snažno,ljutito intoniranim glasom,jer nešto slično čini i ženka kada kažnjava neposlušne mladunce.To bi trebalo da spreči negativnu akciju vašeg ljubimca.

Potom ga pohvalite,ponovo mu usmerite pažnju na predmet koji treba da ignoriše,i pohvalite ga ponovo.Neophodno je puno hvale,lepih reči i odobravajućeg tona da bi vaš ljubimac postao samouveren i svestan načina na koji će vam ugoditi.Kada jednom razume šta se od njega traži,više nećete imati problem sa njim.
Evo i nekoliko saveta koji će pomoći tokom obuke.

pas za vas logo

Pas neće biti u stanju da obrati potpunu pažnju na vas ukoliko je gladan ili oseća neku fiziološku potrebu.Zato je važno da se trening izvodi posle obroka,najbolje dva sata nakon jela i odmora.Izvedite ga u šetnju i dajte mu 10minuta vremena da obavi sve što je neophodno.Zatim mu dajte do znanja da počinje trening tako što ćete ga staviti na povodac i zastati ispred njega,govoreći mu blagim tonom.Izgovarajte komande jasnim,odlučnim tonom pomažući mu pri prvom ispunjavanju da shvati šta se od njega traži.Sama reč „Sedi“ prvi put mu neće ništa značiti,pa koliko god puta da je vi ponovite.Neophodno je da mu sigurnim pokretom ruke savijete zadnje noge pokazujući mu šta je potrebno da  uradi.Zatim ga pohvalite i nagradite.Zatražite da ponovi vežbu,i pomozite ako je neophodno.

Posle par uvežbanih komandi,vratite se na prvu,ako niste sigurni da zna značenje svake reči bez obzira na redosled.

Kako izgovoriti ime
Ime psa možete izgovarati pri davanju komande ali nemojte ga buniti tako što ćete ga izgovarati bez komande ili razloga,nekoliko puta u toku šetnje.Vlasnici,koji svojim psima često govore“Bak..pa Bak,čuješ  li ti mene….zaprovo ne traže od svog psa ništa konkretno,pa se njihovi ljubimci posle kratkog perioda uopšte ne osvrću na dozivanje vlasnika.
Ne ponavljajte komandu ako ste je već jednom izgovorili.Vaš ljubimac mora da nauči da vas sluša i gleda,kada govorite.Na svaku  tačno ispunjenu komandu reagujte ohrabrujuće i nagrađujući psa.Nagradite ga omiljenom poslasticom ili  milovanjem,ali svaki put,obavezno rečima „Bravo,(….ime psa…)!“ Negujte strpljenje u radu sa psom jer će osetiti kada u vama počne da raste nervoza i želja da vam udovolji neće više biti primarna,počeće da razmišlja kako da pobegne ili se,eventualno,odbrani od vašeg besa.
Nikada ne završavajte vežbu loše raspoloženi..Ako vaš ljubimac nešto nije razumeo i realizovao nove komande,vratite se na neku,koje razume i može da prihvati,dabi ste mu vratili samopouzdanje.
Vežbajte sa psom svakodnevno 10-15minuta,sve dok ne usvoji sve komande koje želite da zna.Posle toga će biti neophodno da periodično proveravate i potvrđujete da ne zaboravi komande koje se ne koriste svakodnevno.

Na kraju svakog treninga omogućite mu 20min.odmora,ili  ga pustite sa povoca da slobodno trči,a dobro je i da se – zajedno prošetate.

Ako tako radite,redovna vežbanja pas će očekivati sa radošću i nestrpljenjem pa će i trening postajati sve lakši, donoseći samo trenutke obostaranog zadovoljstva,  a to i jeste cilj!