Pas oseća krivicu? Paaa sad…

Ako mislite da vaš pas oseća krivicu kada vas pogleda tužnim očima, u velikoj ste zabludi.

Široko rasprostranjen i prilično popularan trend posramljivanja pasa na internetu, gde pas sedi pored mesta nestašluka i drži papir na kojem je opisano šta je uradio, australijski veterinari su objasnili i razotkrili zabludu.
“Pas će ispoljiti umirujući oblik ponašanja koji većina vlasnika interpretira kao osećanje krivice”.

Trend je počeo u avgustu 2012. godine, kada je jedan od korisnika Tamblera objavio fotografiju ‘snuždenog’ jazavičara pored kojeg stoji ‘ispovest’ na papiru da je pojeo vlasnikov donji veš.

Od tada je postavljeno na hiljade sličnih fotografija koje promovišu ideju da psi osećaju grižu savesti nakon neposlušnosti.

kriv

Doktorka Hejzel smatra da ljudi ne čitaju uvek dobro znakove koje životinje odaju svojim ponašanjem, pa tako, na primer, žvakanje sofe može značiti da je pas uznemiren i pod stresom, a ne da je u pitanju klasičan bezobrazluk.

“Oko 20 odsto pasa pati od anksioznosti odvajanja, što često vodi različitim vrstama ponašanja, uključujući i žvakanje sofe, koje se završava posramljivanjem psa na internetu”, objašnjava Hejzelova.

Trener pasa Trejsi Džons navodi da treniranje pse često veoma zbunjuje više od svega, jer su svesni toga da je vlasnik ljut, ali ne mogu da povežu njegovu ljutnju sa predmetom koji su sažvakali ili rastrgli.

Jedno istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da psi koji izgledaju kao da osećaju krivicu zapravo ispoljavaju osećanje straha ili anksioznosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *