Ako je moj kućni ljubimac povređen, šta bi trebalo prvo da uradim?

Sigurni smo da kao vlasnik psa, veoma vodite računa o njemu te da ne biste dozvolili da se on povredi i da morate da mu pružite prvu pomoć. Međutim, realno je da se nesreće dešavaju. U slučaju nesreće ili hitnog slučaja, uvek je najbolje da budete pripremljeni i da znate kako pravilno da pomognete ljubimcu.
Ove stvari bi svaki vlasnik kućnog ljubimca trebalo da zna.

Ostanite smireni. Najvažnije za svaku hitnu situaciju je da ostanete mirni i da ne paničite , da biste mogli trezveno da razmišljate.

Procenite situaciju. Smireno procenite situaciju i utvrdite koje tehnike prve pomoći će biti potrebno da primenite.

Primenite prvu pomoć

Pozovite ili odvezite psa kod najbližeg veterinara. Nakon što ste stabilizovali stanje  ljubimca, kontaktirajte veterinara za dalju pomoć i objasnite mu u kakvom je stanju pas.

Prva pomoć podrazumeva početni tretman u hitnim situacijama. Ovaj tretman se primenjuje u cilju spašavanja života,smanjivanja bola i smanjivanja rizika od nastanka trajnih povreda. Prvu pomoć za kućne ljubimce obično primenjuje vlasnik i ona treba da pommogne životinji dok ne dođe do veterinara koji će napraviti plan za dalji oporavak ljubimca.

Pre nego što počnete da primenjujete procedure prve pomoći na Vašem ljubimcu, važno je da zpamtite da životinja ako je boli može reagovati neuobičajeno na ljude oko nje. Dakle, bitno je da budete pažljivi da bi izbegli da vas ljubimac zbog bola, straha i panike ujede.

veterinar

Na početku pružanja prve pomoći povređenom ljubimcu:

Procenite da li je pas u šoku. Šok je odgovor organizma na ozbiljne povrede. To podrazumeva pad krvnog pritiska i nereaktivnost. Ostali simptomi šoka su ubrzano disanje, blede sluznice, povraćanje i drhtanje. Ako ljubimac pokazuje ove simptome, pokušajte da ga zadržite da miruje, koliko je to moguće i pokrijte ga sa ćebetom, jaknom ili novinom da bi ga zagrejali i pomogli mu da održi telesnu temperaturu.

Procenite stanje i primenite abecedu prve pomoći

Disajni putevi ( engl. Airway)- Procenite prohodnost disajnih puteva psa ljubimca da biste bili sigurni da ne postoji strano telo koje blokira prolazak vazduha. To može biti povraćani sadržaj, sluz, drvo, lopta ili neki drugi predmet. Ako postoji opstrukcija disajnih puteva, potrudite se da očistite sadržaj ili da izvadite predmet, ali pazite da ga ne gurnete još dublje u grlo ljubimca.

Disanje (engl. Breathing) –Posmatrajte disanje psa. Ako je u nesvesti i ne diše, primenite kompresiju grudnog koša dlanom Vaše ruke i proverite rad srca tako što ćete glavu prisloniti na grudni koš. Ako vaš ljubimac još uvek ne diše, zatvorite mu njušku, prislonite vaša usta na njegova i dišite polako i snažno. Zapamtite da ako niste sigurni da je životinja zdrava i vakcinisana, najbolje je da izbegavate kontakt sa svim telesnim tečnostima i krvi.

Rad srca (engl. Cardiac Function) -Ako, ne čujete rad srca, biće potrebno da primenite kompresiju grudnog koša. Pritisnite dlanom ruke grudni koš psa na dole, snažno, ali pažljivo. Najjednostavnije je da vršite 5 kompresija grudnog koša, pa 1-2 puta primenite veštačko disanje.

Proverite da li ljubimac ima druge povrede. Pogledajte da li je psu slomljen neki ekstremitet i da li krvari i primenite odgovarajuću prvu pomoć.

Pružanje prve pomoći kod opekotina, posekotina i toplotnog udara?

Opekotine -Ako se pas opekao, važno je da što pre to mesto ohladite sa vodom ili da pokrijete sa hladnim i vlažnim peškirom. Ako je opekotina izazvana hemijskim sredstvom ispirajte to mesto hladnom vodom bar 15 minuta i odvedite psa kod veterinara što pre možete.

Posekotine – Ako pas krvari, proverite da li je u rani prisutno strano telo. Ako nema stranog tela očistite ranu i stavite čistu gazu. Mnoge posekotine zahtevaju stručni tretman, pa je najbolje da odmah pozovete Vašeg veterinara. Ako odvedete psa kod veterinara u periodu do 4 sata od nesreće, rana će biti stručno obrađena i zašivena. Međutim, nakon četiri sata od nesreće, povećava se rizik od razvoja infekcije i ozbiljnih komplikacija.

 

Toplotni udar se obično javlja u letnjim mesecima kada kućni ljubimac ostane zatvoren u sparnim prostorijama bez adekvatne ventilacije i bez vode. Ako pas pokazuje simptome toplotnog udara, a to su preterano dahtanje, uznemirenost i koma, potrebno je da odmah pozovete veterinara i da preduzmete mere kojima ćete sniziti telesnu temperaturu vašem ljubimcu. Kvašenje hladnom vodom će pomoći da se temperatura spusti, ali izbegavajte korišćenje leda i ledene vode jer to može suviše brzo spustiti telesnu temperaturu i izazvati komplikacije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *