Akita: Da li je ovo pas za vas?

Akita je veliki i snažan pas čije prisustvo odiše premenitošću a ujedno i zastrašujuće. Prvobitno je korišćen za čuvanje kraljevskih porodica i plemića u feudalnom Japanu. Akita je takođe pratila i lovila divlje svidnje, crne medvede a ponekad i jelene.

On je neustrašiv i lojalan pas čuvar koji nikada ne odustaje od izazova i ne plaši se tako. Ipak, on je nežan, pun poštovanja i zabavan pas kada su pravilno obučeni i socijalizovani.

Ova rasa je poznata po nepokolebljivoj odanosti svojim vlasnicim, koja može biti iznenađujuće slatka i nežan član porodice. Zamislite zaljubljenog zaštitnika koji će vas pratiti iz sobe u sobu, čiji je cela misija u životu da vama služi.

Akita je hrabar, prirodan čuvar njegove porodice. Tvrdoglav i pun volje, nikada neće odustati od izazova. On obično ne laje osim ako ne postoji dobar razlog, ali on je vokalan, čineći zabavne jauke i mrmnjanja. Neki vlasnici kažu da Akita mrmlja sebi u bradu i izgleda kao da priča sam sa sobom, dok drugi kažu da Akita ima mišljenje o svim pitanjima, od toga šta treba pustiti na TV do kada deca treba da idu u krevet.

akita-inu-dog-wallpaper-6

Akita se ne preporučuje za vlasnike pasa koji prvi put to postaju, za one koje žele slugu ili one koje žele sve da kontrolišu već za vlasnike koji mogu i hoće da ulože vreme i trud u istraživanje i odgovarajuću obuku, a kao nagradu dobiće inteligentnog pratioca i nepokolebljivu odanost.

Pre kupovine Akite, od ključnog je značaja da provedete vreme u istraživanju kako se trenira ova konkretna rasa. Akita ne reaguje dobro na surove metode treninga. Ako je vaša obuka bazirana na poštovanju, Akita će vam uzvratiti istom merom.

Budite spremni da obuka potraje duže nego što je to obično za druge rase. Iako je Akita veoma inteligentna, njena tvrdoglava priroda je deo njene ličnosti koja može predstavljati probem prilikom obuke.

Odrasli uvek trebaju da nadgledaju komunikaciju između psa i dece, a to se posebno odnosi na ovu rasu. Nijedno dete ne može imati lojalnijeg staratelja i većeg „druga“ za igru od Akite – ali maltretirati Akitu može napraviti veliki problem, čak i ugroziti život vašeg deteta. Neophodno je naučiti mlade ljude i decu da budu ljubazni i puni poštovanja u svim njihovim interakcijama sa Akirom.

Bitne informacije

Vrsta: Radni pas

Visina: 66 do 71 centimetara

Težina: 45 do 59 kilograma

Životni vek: 10 do 12 godina