Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Akita: Za koga je ovaj pas i zašto?

Akita Hachiko o kojoj smo pisali popularizuje je ovu pasminu do te mere da su akite širom sveta danas toliko popularne da ih svi žele imati.

Akita – cena?
Govori o tome ponuda akita po oglasnicima. Mi se ne bavimo prodajom pasa, ali informacije radi cena akite kreće se od 150 evra  do čak do 1000 evra ( u zavisnosti od uzgajivača / kvalitetu roditelja).

Razmišljate li o ovom psu  kao kućnom ljubimcu, pogotovo ako vas je to nagnao film Hachiko te izgled psa za vas imamo jedan zanimljiv statistički podatak. U SAD-u akite se nalaze na sedmom mestu pasmina pasa koje najčešće grizu decu.

Akita – temperament
Reči koje najbolje opisuju akitu kao psa su: inteligentan, tvrdoglav, oštar, odan, nepoverljiv (prema nepoznatim osobama i drugim životinjama).

Iz našeg iskustva, iako se o tome toliko ne piše akite su po temperamentu slične rasama poput pit bula i američkog staforda.

akita-inu-dog-wallpaper-6

Ipak, pravilnim vaspitanjem i socijalizacijom kojoj se treba posvetiti više vremena nego većini drugih pasa dobićete savršenog psa koji će istovremeno biti porodični pas koji voli decu, ali i pas čuvar te iste porodice i njene imovine.

Da s Akioma ne biste imali problema od prvog dana, odnosno kada pas uđe u vaš dom morate biti dosledni. Priče o vođi čopora, čvrstoj ruci, pokoravanju i slične grube metode zaboravite jer njima sigurno nećete pridobiti poverenje svog psa.

A kod akite pre nego što krenete s radom morate dobit njeno poverenje.

Lovački i pas za borbe
Za razliku od Hachiko koji je čekao svog vlasnika, akite su kroz istoriju bile lovački psi koji su se koristili u lovu na medvede, ali i u borbama pasa.

Izražene lovačke instinkte akita ima i danas. Ukratko, akite imaju sve predispozicije da postanu agresivne.

Nabavite li akitu zbog izgleda ili zato što vam se svideo Hachikov karakter u filmu, a o ovoj rasi ne znate ništa ili pogrešite u vaspitanju dobićete problematičnog psa.

Za razliku od Hachiko koji je čekao svog vlasnika, akite su kroz istoriju bile lovački psi koji su se koristili u lovu na medvede.

Izražene lovačke instinkte akita ima i danas. Ukratko, akite imaju sve predispozicije da postanu agresivne.

U čemu vlasnici akita greše?
Najčešća greška vlasnika akite jesu da psa nabave zbog izgleda. Pas većinu vremena provodi u kući s porodicom, retko se druži sa drugim psima i uopšteno ne upoznaje svet oko sebe.

Takav pas biće agresivan i nepoverljiv kako prema ljudima, tako i prema drugim životinjama. Na primer, takav pas biće savršen za celu porodicu, ali sve koje ne poznaje, čak i prijatelje vaše dece akita može doživeti kao opasnost za svoju porodicu. Takva akita deo je statistika koju smo naveli na početku članka.

O drugim psima, pogotovo mužjacima da ne pričamo.

Takođe, greška vlasnika je da izdržljivog psa s puno energije koji voli duge šetnje uglavnom šetaju kratko.

Akita nije pas za početnike
Ako ste početnik u svetu pasa naša preporuka je da obavezno štene akite odvedete u neku od školica za pse jer i sami uzgajivači navode kako akita nije pas za početnika.

Budući da je reč o izuzetno inteligentnoj rasi koja vola je radan pas i željan znanja, upornošću i doslednošću te s puno uloženog vremena dobićete savršenog psa.

Uopšteno, kao kućni ljubimac kad je održavanje u pitanju akita nije zahtevna. Dva puta godišnje dlaka joj pada intenzivnije, ali nega po pravilu podrazumeva iščetkavanje mrtve dlake jedanput nedeljno.

Nemaju intenzivan pseći miris, ne treba ih kupati, ne laju preterano. Žive između 11 i 15 godina.