Da li je afganistanski hrt pas za vas?

Afganistanski hrt je elegancija personifikovana. Ova jedinstva, drevna rasa pasa ima pojavu sasvim različitu od svih ostalih: svilenkastu dlaku, egzotično lice i tanku, pravu manekensku, građu. Ostavimo izgled na stranu, entuzijasti opisuju ovog psa kao povučenog ali u isto vreme i komičnog psa. Poreklom iz Avganistana, gde je originalni naziv Tazi, smatra se da Afganistanski hrt datira još od pre Hristove ere i smatra se jednom od najstarijih rasa.

Štene Afganistanskog hrta će željno tražiti naklonost od članova porodice, kao i štene bilo koje rase, ali takvo njihovo umiljato ponašanje može prevariti naivne vlasnike. Takvo ponašanje se ukanjuje kako pas sazreva. Odrasli Afganistanski hrt ne obraća pažnju ni na koga, a ponekad ne žele čak ni da se grle i maze. Nezavisan Afganistanski hrt će sam odlučiti za sebe kada želi ljubav, i to će biti pod njegovim uslovima a ne vašim.

Nezavisnost i ravnodušnost na stranu, Afganistanski hrt je nežan kada to želi da bude i može biti veoma zabavan. Često se naziva i „klovnom“ jer je nestašan i često se mogu čuti priče o njegovoj sposobnosti da ukradu neki predmet ispred nosa članova porodice, koje idu tako daleko da nekada čak i otvorio fioku komode i uzme deo odeće.

Afganistanski hrt je preporučljiv obično za jednu osobu ili manju porodicu. Ne očekujte da ovaj pas željno pozdravlja vaše goste. Najverovatnije, on će ih ostati ravnodušan prema njima i njihovom prisustvu. Dok neki psi mogu lajati jednom ili dva puta kada stranac uđe u kuću, ova rasa nije poznata kao dobar čuvar.

afganistanac

Nezavisnos razmišljanje Afganistanskog hrta predstavlja pravi izazov za dresinje. Ovi psi generalno nisu motivisani hranom i nemaju jaku želju da zadovolje vlasnika kao druge rase (npr. Zlatni retriver). Iako Afganistanski hrt divno izgleda na izložbama, više od jednog profesionalnog uzgajivača bili su osramoćeni zbog njegovog odbijanja da sarađuje. Ipak, ova rasa je poznata tako što nadmašuje druge rase u lepoti i poslušnosti, ali samo kada sama donese tu odluku.

Pravilno negovana, dlaka Afganistanskog hrta izgleda spektakluarno. Veoma je lepe strukture, kao ljudska kosa, gusta i svilenkasta. Na glavi se nalazi dugačak, svilenkasti čuperak. Sa izuzetkom leđa, celo telo je obilno prekriveno dlakom,čak i uši i noge. Dlaka je kratka i glatka duž celih leđa.

Već spominjana nezavisna priroda Afganistanskog hrt i njegove velike dimenzije čine ga da najbolje odgovara odraslom pratiocu. Afganistanski hrt malo verovatno želi da se igra sa decom. U stvari, brzo kretanje i nivo buke koje dete može da napravi najverovatnije će ga uplašiti. Uz pravilnu socijalizaciju, Afganistanski hrt može se prilagoditi životu u porodici sa decom.

Bitne informacije

Rasa: Hrt

Visina: 60 do 70 centimetara

Težina: 23 do 28 kilograma

Životni vek: 10 do 12 godina