A sada malo o psima koji mogu da nanjuše kancer

Psi svuda guraju svoje njuške. Mogu nanjušiti ako ste negde sakrilli njegovu poslasticu, znaju kada ste pomazili nekog drugog psa i pozdravljaju vaše goste njušeći njihove privatne predmete.

Postoje i psi čiji je ”posao” njuškanje i koji su majstori njušenja, tzv. psi tragači: eksploziva, droge, nestalih osoba (ako imaju njihov miris). Psi mogu biti dresirani tako da usavršavaju svoje čulo mirisa i da ono bude tačnije od bilo koje druge metode otkrivanja. Tako i dolazimo do pasa koji su dresirani da nanjuše rak.

strah-pas

Ali nemojte odmah potrčati u prvi park sa psima kako biste proverili da li ste bolesni. Cak ni u bolnicama ovi psi ne šetaju slobodno u potrazi za ljudima bolesnim od raka. Oni su obicno obučeni tako da njuše dve bočice sa tečnosću: jednu u kojoj je kancerogeni materijal i drugu u kojoj je benigni. Nakon toga dobijaju tzv.pozitivno ohrabrenje, u vidu poslastice, ako su nanjušili pravu bočicu.

Ipak, jos uvek je nepoznanica šta je to što psi izdvoje u mirisu kod raka. Cilj je odrediti tačno hemijsku oznaku koju nanjuše kako bi pomogli naučnicima da razviju odgovarajuće senzore koji bi otkrivali prisutnost ove bolesti u telu. Kako je pravovremeno otkrivanje raka presudno za uspesno lecenje, otkriće ovoga će biti veliki pomak u polju medicine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *