Da li je skaj terijer pas za vas?

Ovo je vrlo stara rasa, nepoznatog porekla. Postoje mnoge priče da je nastala ukrštanjem maltezera i domaćih terijera sa ostrva Skye u Škotskoj. Skajterijer je uzgajan za lov na lisice, vidre, jazavce, kune i pacove. Danas je to kućni pas veselog i živahnog temperamenta i dopadljivog izgleda.

Građa tela
Visok je oko 25 cm. Glava je dugačka i uska, uši su nošene preklopljeno ili uspravno. Izgledaju široke jer im dlaka koja pada u dugim pramenovima daje zaobljen oblik.


Dlaka

Dugačka dlaka sa obrva prekriva oči i lice, a brkovi padaju preko njuške. I na telu je dlaka dugačka, tako da se od nje noge ni ne vide. Kod skajterijera najzanimljivija je boja dlake, koja je pretežno tamnije ili svetlije čelične boje. Dopuštene su sve boje (crna, plava, srebrna, žutosmeđa, krem), dok nos i uši moraju biti crne boje.Zbog duge dlake, potrebno ih je često češljati kako se dlaka ne bi mrsila i kako bi ostala sjajna.

Karakter
Skajterijer je živahan ali i opušten pas. Vrlo je odan i posvećen svojoj porodici. Međutim, postoje i oni skajterijeri koji znaju biti tvrdoglavi i vole šefovati, zato im treba iskusan i vlasnik.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *